HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vägrar ta ansvar för lägenhetsvisning

Malmö Ska hyresvärden visa lägenheten för nya hyresgäster när du flyttar ut eller måste du själv göra det? En hyresgäst i Malmö har hamnat i konflikt med sin hyresvärd eftersom hon menar att ansvaret är värdens och inte hennes.

Hyresgästen Kathleen Myrestam och hennes fru sade upp sin hyreslägenhet i god tid. Nu står de mitt i flyttröran med halvpackade kartonger i hela lägenheten. De flyttar ut vid månadsskiftet och sedan står lägenheten tom hela februari eftersom de har boende ordnat på annat håll.

När paret sade upp hyreskontraktet tog de för givet att hyresvärden skulle arrangera visning för nya hyresgäster. De var väl medvetna om att de skulle se till att lägenheten var tillgänglig för visning men hade ingen aning om att de själva skulle tvingas organisera själva visningarna. Alternativet skulle vara att hyresvärden skickade hem för dem okända personer på visning på en specifik tid. En fråga som nu har ställt till problem.

– Hyresvärden ville lämna ut våra uppgifter och telefonnummer så att intresserade skulle ringa oss för att boka tid med oss för visning. Hur ska vi ha tid att ordna med det mitt i flytten. Jag förstår att värden vill visa lägenheten men det kan väl inte vara meningen att jag ska ordna allt. Hyresvärden borde vara här under visningen, säger Kathleen Myrestam.

Hon har haft frekvent kontakt med den privata hyresvärden, HSB Sundsfastigheter, under den senaste månaden och dessutom fått råd av Hyresgästföreningen. I de första mejlen har hyresvärden stått fast vid sitt beslut att hyresgästen är skyldig att visa lägenheten. I ett av mejlen förklarar hyresvärden att hyresvärden i värsta fall kan stämma hyresgästen om det påverkar deras möjligheter att hyra ut lägenheten i tid och den lämnas tom.

– Jag tycker det är helt orimligt. Lägenheten står dessutom tom i en månad och då kan ju värden visa upp lägenheten.

Enligt hyreslagen måste hyresgästen hålla sin lägenhet ”tillgänglig” för visning. Och i lagstiftarens kommentarer står det uttryckligen:  ”Hyresgästen behöver inte själv visa lägenheten. Han är skyldig att låta den visas, dvs. av värden”. Ändå är det vanligt att hyresvärdar låter hyresgäster sköta visningen av sina lägenheter i samband med utflyttning. Och Hyresgästföreningen hör sällan att det skulle vara något problem.

– Ofta är det kanske den smidigaste lösningen, men det är egentligen inget som hyresvärden kan kräva, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

HSB Sundsfastigheter uppger nu att de kommer att ordna en visning av Kathleen Myrestams lägenhet. Men rutinen vid utflyttning är att hyresgästerna ordnar det själva.

– Jag har aldrig upplevt tidigare att det har varit ett problem. Normalt sett är det den enklaste lösningen. Den befintliga hyresgästen har möjlighet att visa lägenheten på andra tider än vad vi kan och det brukar passa både den som flyttar ut och den som ska flytta in bättre, säger Tom Wilkinson, uthyrningsansvarig på HSB Sundsfastigheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.