Annons

Tillfälliga väggar inte skäl för uppsägning – hyresgäst får bo kvar

Malmö En lång kamp är över för hyresgästen Szabolcs Szeregnyi. En tillfällig vägg var nog för att hyresvärden skulle säga upp honom. Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje, men hyresgästen gav sig inte utan överklagade till Svea hovrätt som ger honom rätt. Han får bo kvar.
Foto: Kristina Wahlgren
Det syns inga tydliga spår efter de tillfälliga väggarna i Szabolcs Szeregnyis lägenhet. Ändå tvingas han att flytta.

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, ville säga upp Szabolcs Szeregnyi på grund av en tillfällig vägg, som han satt upp för att kunna hyra ut ett rum för att ha råd med hyran i den nybyggda tvårummaren i Hyllie, vilket Hem & Hyra berättat om tidigare. Han fick ingen varning och fick därmed aldrig någon chans att plocka ner väggen. Tvärtom menade MKB att det skulle kosta dem 69 000 kronor att återställa lägenheten.

Szabolcs Szeregnyi plockade ned väggarna så fort han fick uppsägningen, men det hjälpte inte. Trots att det inte fanns några spår kvar av väggarna i lägenheten höll MKB fast vid uppsägningen – Szabolcs Szeregnyi skulle ut. Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje, vilket var en besvikelse både för hyresgästen och hans juridiska ombud, juristen Mats Lindahl på Hyresgästföreningen. Hyresnämnden menade att ingreppet i lägenheten var så pass stort att hyresgästen förverkat sin rätt att bo kvar. Mats Lindahl var oförstående.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Han kunde lika gärna ha avskärmat med bokhyllor. Jag förstår inte varför det blivit en principfråga för MKB att han ska flytta. Väggarna är nedplockade och lägenheten återställd, sade Mats Lindahl till Hem & Hyra då.

Szabolcs Szeregnyi gav sig inte utan överklagade, med hjälp av sitt juridiska ombud, till Svea hovrätt som nu ger honom rätt. Han får bo kvar. Svea hovrätt menar att det vore ”oskäligt” att säga upp hyresavtalet. Dels för att hyresgästen inte fått någon ”rättelseanmaning” innan uppsägningen kom, dels för att hyresgästen kort efter uppsägningen återställt lägenheten i ursprungligt skick utan att det uppkommit några skador. Hovrätten säger samtidigt i sitt beslut att hyresgästen borde bett om godkännande för att sätta upp väggarna.

Annons

Hyresgästen Szabolcs Szeregnyi är lättad.

Läs ocksåSkärmade av med tillfälliga väggar - nu tvingas han flytta

– Det känns väldigt bra. Jag kan tacka Hyresgästföreningen för det här. Jag har letat efter en ny lägenhet sedan i januari men inte hittat någon så det verkligen skönt att det löste sig. Jag kommer inte att sätta upp fler väggar, säger Szabolcs Szeregnyi.

MKB konstaterar att ärendet nått vägs ände.

– Vi får givetvis rätta oss efter hovrättens beslut. Det är alltid tråkigt när det blir rättsprocesser, säger Magnus Jönsson, CFO på MKB fastighets AB.

Annons
Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

 

 

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.