HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst vann strid om uthyrning i andra hand

Visby På sommaren jobbar Ola Petterson på Gotland och på vintern i Thailand. När han ville hyra ut sin lägenhet i andra hand sade Gotlandshem nej. Men i hyresnämnden fick han till sist rätt.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem tänker lämna sina lokaler i Gråbo.

Koh Lanta är en ö i södra Thailand som lockar många turister. Här driver Ola Petterson från Visby en restaurang under vinterhalvåret mellan november och april. Under resten av året bor han och jobbar på Gotland.

— Det finns behov av min arbetskraft på Gotland under högsäsong, men det är dåligt med jobb på vintern. Så det jag har gjort under många år är att jobba på ön på sommaren och åka i väg på vintern, säger han.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Olas plan var att hyra ut sin lägenhet i Visby under perioden då han är utomlands. Men hyresvärden Gotlandshem sade nej. Bolaget kan bevilja andrahandsuthyrningar upp till tolv månader i taget och med villkoret att det ska ha ett tydligt syfte och vara under en begränsad period.

— Det finns folk som står i kö till en bostad och ska ha rätt att få ett permanent boende. Så frågan är stor. Vi menar att det här inte handlar om en begränsad period och att det inte har varit någon tillfällig lösning. Det var grundskälet till vårt avslag, säger Malte Nilsson, utredare på Gotlandshem.

Men enligt Ola Petterson är restaurangen i Thailand tillfällig. Han har ett femårigt arrendeavtal att driva rörelsen där.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

— Det är klart att man inte ska kunna hyra ut hur som helst, men man måste se till situationen. Om jag hade pluggat fem år i Uppsala, då hade det varit okej att hyra ut lägenheten tio månader om året, säger han.

Ola Petterson kontaktade Hyresgästföreningen och som tog ärendet vidare till hyresnämnden. Enligt nämnden så kan man godkänna uthyrningar i andrahand i upp till tre år och även längre tid i samband med arbete utomlands. Hyresnämnden ansåg därför att det fanns skäl att bevilja uthyrningen och gav Ola rätt.

— Vi var oense, men vi följer så klart hyresnämnden. Vi tar med det och vi kan fortfarande tycka olika, säger Malte Nilsson på Gotlandshem.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Enligt Hyresgästföreningen gäller det att ha lång framförhållning i den här typen av ärenden. Om hyresvärden säger nej till uthyrning i andra hand kan det ta lång tid att få fallet prövat.

— Det gäller att vara ute i god tid, särskilt om inte hyresvärden godkänner uthyrningen. I det här fallet tog det tre-fyra månader innan det var uppe i nämnden och i en del fall kan det ta upp till sex månader, säger Susanne Davidsson på Hyresgästföreningen i Visby.

 

Fakta: Hyra ut sin lägenhet i andra hand
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.