Annons

Hyresgäst vräks efter vanvård: ”Stanken var fruktansvärd”

Norrköping Stanken från lägenheten fick grannarna att flytta. När dörren till slut öppnades möttes hyresvärden av ett berg av sopor. Nu förlorar kvinnan i Norrköping sin lägenhet på grund av omfattande vanvård.
Foto: Privat
Lägenheten var belamrad med illaluktande skräp och soppåsar.

I februari i år slog flera boende i ett hyreshus i Norrköping larm om en obehaglig lukt som spred sig i trapphuset. När hyresvärden gav sig dit kunde lukten spåras till en av lägenheterna – men hyresgästen, en kvinna i 60-års åldern, ville inte öppna dörren.

— Stanken var fruktansvärd. Hela trapphuset var som att gå in i ett soprum en varm sommardag, men då var ändå lägenhetsdörren stängd, säger hyresvärden, som önskar vara anonym.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots flera brev om att vidta rättelser fortsatte luktproblemen i huset. Hyresvärden krävde flera gånger att få besikta lägenheten men kvinnan vägrade. Vid ett försök i mars öppnade hon dörren så pass mycket att hyresvärden kunde kika in.

Upp till axelhöjd

Från hallen och så långt in värden kunde se var lägenheten belamrad med illaluktande skräp och soppåsar. Från taket hängde stora sjok med spindelväv och i luften surrade stora mängder med flugor. På golvet fanns även fukt- och mögelskador.

— Det är det värsta jag sett och otroligt sorgligt. Vi pratar om sopor upp till axelhöjd i hela lägenheten. Det gick fysiskt inte att ta sig in om du inte klättrade, säger hyresvärden.

Läs ocksåGuide: Så kan du göra vid störningar från grannenVarningsbrev från hyresvärdar.

Socialtjänsten erbjöd kvinnan hjälp med att städa lägenheten – något hon tackat nej till. I april gick kvinnan till slut med på en besiktning. Men eftersom soporna fortfarande var kvar och ingen rättelse hade skett sade hyresvärden upp kontraktet. När uppsägningen prövades i hyresnämnden i juni hörde hon inte av sig.

Annons
När hyresvärden fick besiktiga lägenheten konstaterades omfattande vanvård.

En hyresgäst är skyldig enligt hyreslagen att bidra till att bevara sundhet och hålla god ordning i fastigheten. Hyresnämnden ansåg att kvinnan vanvårdat lägenheten, inte hörsammat rättelser eller släppt in hyresvärden – och därmed förlorat rätten att bo kvar.

Grannar flyttade

Trots detta har kvinnan inte velat flytta och hyresvärden ska nu anlita kronofogden för avhysning. I avvaktan på detta är problemen ännu kvar i huset, berättar boende.

— Det luktar fortfarande men vi har valt att bo kvar, säger en av hyresgästerna i trapphuset.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om svårigheterna att få en störande granne uppsagd och att processen kan ta lång tid och dröja flera år i vissa fall. Även i det här fallet har processen tagit tid, då hyresvärden måste skicka ut rättelsebrev och ge hyresgästen en chans att bättra sig.

— Vi har hyresgäster som flyttat på grund av doften. Det tar så himla lång tid från att man sätter igång, tyvärr. Ibland önskar man att det gick att påskynda för allas skull, säger hyresvärden.

Annons
Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.

Har ni erbjudit andra lägenheter till de som flyttat?

— Det har vi gjort, men då hade de redan hittat på egen hand. Vi har satt upp doftpuffar på varje våningsplan för att försöka göra någonting för de boende.

Vad kommer ske nu?

— Vi håller på och kontaktar saneringsfirman nu för att se hur vi ska kunna tömma lägenheten. Vi har ingen aning om hur stora skador det är, men lägenheten kommer troligen få göras ren ända ner till betongen, säger hyresvärden.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.