Annons

Hyresgästen skulle koka te – hela köket brann upp

Malmö Kvinnan glömde kastruller på spisen och orsakade en olycka. Åklagaren menar att rökutvecklingen hade kunnat skada grannarna i hyreshuset. Nu ställs kvinnan inför ett skadeståndskrav på 290 000 kronor.
brand i lägenhet i Malmö
Foto: Polisen
Bilder från det svårt brandskadade köket.

Telefonen ringde när kvinnan stod vid spisen för att koka te.

”Jag hade vatten, tepåsar, honung, ingefära, kanel…”, berättade hon senare i ett polisförhör.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

En bit in i telefonsamtalet hörde hon från ett avgränsande rum hur brandlarmet gick igång inne i köket. Då brann spisen och fläkten med stora lågor och hon larmade räddningstjänsten.

Kvinnan nekar till brott och är oförstående till varför det började brinna.

”Jag förstår inte vad det är som har gått fel. Jag visste att det inte kunde koka upp så snabbt, det är flera liter. Det kan inte koka bort på 6 minuter. Kanske satte jag igång fel platta jag vet inte”, sade hon till polisen.

Annons
Läs ocksåHans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring”

Kan tvingas betala högt skadestånd

Branden inträffade i ett av Stena fastigheters hyreshus i Malmö sommaren 2020. Åtalet har rubricerats som allmänfarlig vårdslöshet. Det innebär att kvinnan inte har tänt eld medvetet utan att det skett genom oaktsamhet, men att detta ändå var ett brott och farligt för omgivningen. Skadeståndskravet ligger på totalt 290 000 kronor. Stena vill ha tillbaka sin självrisk på 141 000 kronor. Försäkringsbolaget å sin sida vill ha 150 000 kronor, motsvarande summan som har betalats ut till hyresvärden för reparationer. Det handlar bland annat om kostnader för sanering, elarbeten, fönster och ny inredning.

Enligt räddningstjänstens utlåtande hade branden kunnat förstöra hela lägenheten om den inte hade släckts, men det fanns ingen risk för att andra lägenheter skulle ha tagit eld. Däremot gick rök in till en granne och den hade även kunnat spridas vidare ut i trapphuset vilket skulle ha varit farligt för människor råkade befinna sig där.

Släckning försenades av parkerad bil

I händelserapporten från lägenhetsbranden framgår det också att insatsen mötte problem i form av en parkerad bil. Den blockerade infarten och gjorde så att brandmännen tvingades lämna sitt fordon 40 meter från huset och gå sista biten. Detta påverkade slangdragningen som tog längre tid än nödvändigt på grund av blockering, enligt rapporten.

Annons

Branden i rättsfallet i Malmö är ett typiskt scenario. Hem & hyra har tidigare i fler granskningar undersökt MSB:s brandstatistik. Analys av tjugo års siffror, över 8700 bränder, för flerbostadshus i Skåne visade att sannolikheten för brand är störst i ditt kök och att spisen är den största boven. Hyresrätter är också överrepresenterade när det gäller anlagda bränder.

Tidigare kunde en omfattande brand i en lägenhet leda till att hyresgästen blev bostadslös men från årsskiftet ändras lagstiftningen. Framöver ska en hyresgäst ha rätt att kräva en ny bostad och ett nytt kontrakt från värden.

Läs ocksåBoverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat"
Fakta: Så skyddar du dig
 • Brandvarnare – en fungerande på varje våningsplan och i varje rum där någon sover. Glöm inte att kontrollera den re­gel­bun­det.
  • En lättillgänglig brandsläckare – pulver är bäst och gärna sex kilo. Det fyller ett rum och kväver elden.
  • Det bör finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör det vara in­di­vid­an­pas­sat: har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt. Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus. Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.
  Källa: Räddningstjänsten Syd
Fakta: Glöm inte hemförsäkringen
 • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
 • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv vållat en olyc­ka.
Läs också Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek Eldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp Höghusbranden: Tar ett år innan någon kan återvända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.