Annons

Hyresgäster avslöjar sexköpare

Stockholm Sveavägen, Götgatan eller Skarpnäck. Prostitution förekommer i alla bostadsområden. – Ofta får vi reda på det genom tips från hyresgäster, säger Ewa Carlenfors, hos polisen.

Det var inte förrän köerna ringlade långa i trappuppgången och männen började bråka om vem som skulle in först som grannarna ringde polisen. Då hade prostitutionen i lägenheten i Alby pågått under lång tid.
– Men ofta är folk bra på att höra av sig ganska snabbt. Man vill ha det lugnt och skönt, säger Ewa Carlenfors, chef för kommissionen mot människohandel i Stockholm.

Hennes grupp avslöjade bland annat en liga i Stockholm, där åtta personer dömdes för att ha tvingat åtta kvinnor från Nigeria att sälja sex. Människohandeln ägde rum i lägenheter i Skarpnäcks Allé, Hagalundsgatan i Solna och Kvarnbergsplan i Huddinge. I maj kommer domen från Svea hovrätt.
Enligt Ewa Carlenfors görs majoriteten av sexhandeln upp på internet men själva sexköpet sker i en lägenhet eller på ett hotell. Ofta byter ligorna lägenhet efter en eller två månader av rädsla för att bli upptäckta.
– De ligor som avslöjas har ofta hunnit avverka både fyra och fem lägenheter, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att det dröjde så länge innan tipset kom i Alby tror hon beror att det är lätt att vara anonym i ett åttavåningshus.
– Sedan tror jag det fördröjdes av att människor i huset talade olika språk och inte pratade så mycket med varandra, säger Ewa Carlenfors.

Annons

Många som hyrt ut sin lägenhet i andrahand är ovetande om att den använts för prostitution.
– De känner sig lurade och ledsna. Många vill inte bo kvar. Det första man gör är att åka direkt till soptippen med sängen.
Hon tycker många som hyr ut i andra hand är naiva och förblindas av att de får in mycket pengar. Den som hyr ut måste vara mer noggrann, tuff och ta kreditupplysning.
– Vissa prostituerade har sagt att de är studenter men jag tycker att man kan kräva att få se antagningsbeviset från universitetet.

Så upptäcks bordeller
» Mycket spring i trappen.
» Många män som är på besök maximalt en timme.
» Neddragna persienner.
» Män som står och väntar utanför porten på att få komma in.
» Polisen tar gärna emot tips om någon misstänker att det förekommer prostitution på 114 14.

Annons
Läs också"Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning
Läs också Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig” Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Inneboende tvingade under knivhot man på pengar – döms för människorov Se filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.