Annons

Därför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade

Göteborg Du söker bostad i Göteborg och upptäcker drömlägenheten på Boplats. Men det är tillträde redan om några veckor. Att du måste betala dubbelhyra i tre månader är vanligt. Det visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Privat
Ingemar Tigerberg är nöjd med familjens nya lägenhet, men mindre glad för att ha fått betala två extra månadshyror. Poseidon ville inte skjuta på tillträdet och Familjebostäder vägrade korta uppsägningstiden. Detta trots att nästa hyresgäst stod beredd att flytta in. "Stelbent och lättjefullt" säger Ingemar Tigerberg.

– Bolagens processer är för långsamma, men det är alla som flyttar in som får ta kostnaden. Det känns som om de utnyttjar bostadsbristen, säger Ingemar Tigerberg.

Poseidons annons dök upp på Boplats i slutet av juli: en fyra i Lundby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ingemar Tigerbergs familj hade letat länge. De sökte och fick den. Men när allt var klart hade det hunnit bli augusti, och då kunde de inte säga upp den gamla lägenheten förrän från 1 september.

Tillträdet till Poseidons lägenhet var 1 oktober och Familjebostäder ville inte korta uppsägningstiden.

Detta innebar att familjen fick betala hyra för båda lägenheterna i oktober och november, sammanlagt nästan 40 000 kronor. Halva tiden stod den gamla lägenheten städad och tom.

Läs ocksåFelaktiga annonser och långsam hantering bakom korta tillträden

– Hon som skulle flytta in efter oss ville gärna komma in tidigare. Men på grund av byråkrati gick inte det, säger Ingemar Tigerberg.

Gabriel Södersten.

Gabriel Södersten på Högsbohöjd har samma erfarenhet. Han skrev kontrakt med Poseidon den 29 december, med tillträde 1 januari. Resultatet blev tre månader med dubbel hyra, sammantaget 17 000 kronor i månaden.

Lägenheten han och familjen flyttade ifrån var Poseidons, precis som den nya. Trots det ville bolaget varken skjuta fram tillträdet eller förkorta uppsägningstiden.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

– Det är respektlöst. De vet att människor kommer att tacka ja ändå, och det utnyttjar de, säger Gabriel Södersten.

Den som har små ekonomiska marginaler stängs ute, påpekar han.

– Vi har två genomsnittliga inkomster, så vi klarar det. Ändå är det kännbart ekonomiskt, säger Gabriel Södersten.

Frida och Robert Samsonovits har nyligen flyttat in hos Poseidon i Gamlestaden. Tillträdet var kort och de fick betala dubbel hyra i två månader. Nyligen låg även lägenheten intill deras ute på Boplats. Annonsen kom ut 9 mars, med inflytt 1 april. ”Bolagen utnyttjar att det är bostadsdesperation” säger Frida Samsonovits.

Hem & Hyra har gått igenom alla annonser på Boplats, sajten där alla kommunala och vissa privata värdar i Göteborg lägger ut lediga lägenheter.

Eftersom det inte går att få fram historisk statistik tar vi den 19 mars som ett stickprov.

Det visar sig att nästan en femtedel av annonserna har tillträdesdatum redan inom några veckor, 1 eller 16 april. Bor du i en annan hyresrätt med normal uppsägningstid så kommer du alltså att få tre månader (eller två och en halv månad) med dubbel hyra.

Slår man ihop alla lägenheter med tillträde i april eller maj så utgör de nästan hälften av annonserna.

Annons
Vanligt fenomen

Mats Ekblad arbetar med strategisk kommunikation på Boplats. Han uppfattar de här nivåerna som ganska typiska.

– Ja, det kan man nog säga. När det gäller nyproduktion är man ofta ute i god tid, då kan annonsen komma sex månader innan tillträdet. Men när det gäller succession, alltså att det redan bor någon i lägenheten, så är det ofta korta tillträdestider, säger Mats Ekblad.

Mats Ekblad, Boplats.

Enligt honom har det sett ut på samma vis ganska länge.

– Det är många som hör av sig till oss och tycker det är svårt när det blir flera dubbla hyror.

Händer det att människor tvingas tacka nej för att de inte har råd?

– Det händer absolut, säger Mats Ekblad.

Flest annonser på Boplats den 19 mars har Poseidon, Göteborgs största kommunala värd. Poseidon har också störst andel lägenheter med kort tillträde. 21 procent av deras annonser har tillträde i april.

”Det står kunden fritt att välja”

Lars Halling är marknadschef på Poseidon. Han säger att en orsak till att lägenheter kommer ut sent är att många av dem först erbjuds i den interna omflyttningskön. Är det ingen som tar dem där går de vidare till Boplats.

– Då kan det ha gått 3–4 veckor. Ibland är det så olyckligt att flera som erbjuds lägenheten i omflyttningskön tackar nej. Då kan det gå åt ännu mer tid, säger Lars Halling.

Lars Halling, marknadschef Poseidon.

En femtedel av era annonser på Boplats den 19 mars har tillträde i april. Vad tänker du om det?

– Det är naturligtvis inte bra, vare sig för den bostadssökande eller för oss som bostadsföretag. Men min erfarenhet är att när man tittar på varje enskild uthyrning, så brukar det finnas en rimlig förklaring till varför det har blivit en fördröjning i uthyrningsprocessen.

Är det rimligt att man ska behöva räkna med två eller tre dubbelhyror om man ska flytta?

– Jag förstår att det är kännbart för den enskilde med dubbla hyror. Men det står kunden fritt att välja, man kan naturligtvis tacka nej.

Kan ni tänka er att skjuta på tillträdet om det är förseningar i hanteringen som ligger bakom?

– Är det riktigt illa så händer det att vi skjuter på tillträdet i 14 dagar. Då blir det bara en halv hyra den månaden i stället för en hel.

Annons

Varför vill ni inte flytta datumet mer än så?

– Vi gör allt vad vi kan för att minimera hyresbortfall. Det är vårt ansvar. Hyrorna är vår huvudsakliga inkomstkälla.

Har det blivit vanligare med korta tillträdestider?

– Jag skulle vilja påstå att det varit så här ganska länge. Skillnaden mot för 10–15 år sedan är att då kunde det hända att folk tackade nej om det var dubbla hyror. Idag gör man sällan detta. För varje år som går blir det ju svårare att få tag på en bostad.

Finns det något ni skulle kunna göra för att minska problemet?

– Vi för en dialog med Boplats om detta. Vi skulle kunna stimulera hyresgäster som vill flytta att säga upp kontraktet i början av månaden, och inte vänta till slutet. Då får vi mer tid. En annan sak vore förstås att sluta erbjuda lägenheter i omflyttningskön, men det tror jag inte skulle falla i så god jord.

Skulle ni kunna bli mer effektiva i er egen handläggning?

– Man kan alltid förbättra sina rutiner i en så lång handläggningskedja som en lägenhetsuthyrning är. Vi jobbar ständigt för att finslipa rutinerna för att inte tappa tid och jag tror att digitaliseringen som pågår kommer att göra oss ännu mer effektiva.

”Lämpar över kostnaderna”

Ingemar Tigerberg i Lundby tycker att Göteborgs allmännytta har en nonchalant inställning.

– Ofta är det ju saker som behöver göras i en lägenhet mellan två hyresgäster, men då får den som flyttar in eller ut bara tolerera att det görs medan de bor i lägenheten. Bolagen lämpar över alla kostnader på hyresgästerna. De vet att någon kommer att tacka ja ändå, säger Ingemar Tigerberg.

Han tycker att frågan förtjänar att tas upp i hyresförhandlingarna.

– Ifall hyran ska höjas med 1 eller 2 procent är en fråga som ses som mycket viktig. Då borde två extra månadshyror på ett år vara jätteviktigt.

LÄS MER: Bakom de korta tillträdena – felaktiga annonser och långsam hantering

Fakta: Så korta är tillträdestiderna i Göteborg

Hem & Hyra har granskat annonserna på Boplats.

Den 19 mars 2021 fanns det sammanlagt 86 annonser.

Tillträde

April: 15 st = 17%

Maj: 22 st = 26%

Juni: 37 st = 43%

Juli: 12 st = 14%

Fakta: Kortast tillträde hos kommunala bolag

Tar man bort de privata värdarna ur sammanställningen fanns det 71 annonser.

Tillträde

April: 14 st = 20%

Maj 21 st = 29%

Juni 34 st = 48%

Juli: 2 st = 3%

Läs också Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.