Annons

Hyresgäster dubbelbeskattas utan att veta om det

Sollentuna Hyresgäster i Stockholmskommuner finansierar kommunala satsningar genom hyresavin. Förra året handlade det om 20 miljoner kronor, bland annat till antilangningskampanjer.

Hyresgäster som Hem & Hyra har talat med är omedvetna om att de finansierar kommunens åtaganden både genom inkomstskatten och hyresavin. Hyresgästföreningen är kritisk och ser det som en sorts dubbelbeskattning.

– Det är orimligt att hyresgästerna ska belastas med en extra skatt för åtgärder som borde belasta skattekollektivet gemensamt, säger P-G Nyström, förbundsjurist.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kommuner har sedan 2011 möjlighet att använda vinstpengar från allmännyttan för projekt som ska främja integration och sammanhållning. En genomgång som länsstyrelsen har gjort visar att allmännyttan i tre av länets kommuner förra året förde över vinstpengar för sådana ändamål.

Boende hos allmännyttan i Upplands-Bro stod för en del av notan när Kungsängens centrum och Bro centrum skulle utvecklas.

Annons

Allmännyttans hyresgäster i Upplands Väsby betalade bland annat för en antilangningskampanj i samband med valborg.

Läs ocksåDet ska du tänka på om du hyr ut din sommarstugaEn röd stuga och en bunt sedlar.

Allra mest, åtta miljoner kronor, betalades ut av Sollentunahem. Deras hyresgäster hyresgäster bekostade bland annat insatser mot våld, missbruk och andra sociala problem bland ungdomar. Flera av Sollentunahems hyresgäster säger till Hem & Hyra att de är positiva till insatserna i sig, men anser att det är fel att de dubbelbeskattas.

–  Jag har inget emot att hjälpa någon att komma på rätt spår, men man ska inte behöva betala två gånger, säger en av dem, Marinko Udovcic.

Annons

 

Läs ocksåHoppas på skattereform efter valet

Fakta: Utbetalningar 2014

Förra året betalade fyra allmännyttiga bostadsbolag i tre av Stockholms läns kommuner ut närmare 20 miljoner kronor som bland annat användes till en antilangningskampanj i samband med valborg.

Sollentunahem 8 000 000
Upplands-Brohus 5 379 000
Väsbyhem 5 400 000
Bo i Väsby AB 1 000 000
Källa: Länsstyrelsen
Läs också Bostadsministern vill skrota kritiserad skatteutredning "Flera bra förslag på gång" Moms kan ge sänkt hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.