Annons

Hyresgäster först in i Kungälvs nya stadsdel

Kungälv Andelen hyreslägenheter har fått minskas. Men nu har byggandet av den nya stadsdelen Kongahälla äntligen tagit fart. Totalt planeras 900 nya bostäder.
Foto: Gustaf Görfelt
Det händer mycket i Kungälv just nu. Det största projektet är Kongahälla, en ny stadsdel med bostäder, handel, samhällsservice, hotell och resecentrum. År 2023 beräknas hela stadsdelen vara färdigbyggd, men i det första kvarteret är det inflytt redan i augusti 2017.

Det är hektiskt på byggplatsen mellan E6 och Vita Fläcken. Markarbeten är i gång för den stora köpladan närmast motorvägen, där bland andra Coop ska husera. Samtidigt pågår arbete med tre olika bostadskvarter öster om köpcentret.

Kvarteret Kronan, där kommunala Kungälvsbostäder och Förbo bygger hyresrätter och förskola, har kommit längst. Här planeras inflytt i augusti nästa år, berättar Anders Lager, Kungälvs kommuns projektchef.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu i dagarna har två kvarter till dragit igång. I det ena bygger Förbo hyresrätter och Riksbyggen bostadsrätter. I det andra längst i nordväst så bygger Balder hyresrätter. Där har de precis börjat påla, säger Anders Lager.

Efter årsskiftet ska även JM börja på sin del. Då är fyra av sex kvarter i Västra Kongahälla under uppförande. Planen är att alla sex ska vara klara för inflytt senast 2020.

Östra delen av stadsdelen ligger steget efter, men markarbeten pågår på flera ställen. Bland annat ska ett punkthus uppföras, där hotellverksamhet ska samsas med hyreslägenheter.

Annons
Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Totalt planeras för 900 nya bostäder. Det är ett välkommet tillskott i Kungälv, som liksom de flesta västsvenska orter lider av bostadsbrist.

Nyligen har dock planerna för stadsdelen fått bantas. En genomgång visade att anläggningskostnaderna skulle bli 170 miljoner kronor högre än beräknat. Sedan Kongahällaprojektet första gången föddes 2001 (se faktaruta) hade planerna hela tiden vuxit, samtidigt som projektchefer kommit och gått. Men ingen ordentlig ekonomisk uppföljning hade gjorts efter 2009.

När rapporten presenterades för politikerna i maj uppstod stort tumult. Nu pågår den politiska processen med att rätta mun efter matsäcken. Morgan Persson (Utvecklingspartiet), ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet, säger att han räknar med att andelen hyresrätter kommer att behöva minskas.

Läs ocksåNya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

– Målet har varit 40 procent hyreslägenheter, men jag kan tänka mig att vi snarare hamnar runt 30 procent hyresrätter, 70 procent bostadsrätter, när det här är färdigt. Det beror på vem som köper de två sista kvarteren, säger han.

Annons

Dessutom kommer man att bygga en billigare typ av parkeringshus och höja p-avgifterna i kommunen. Ett par stora vägbyggen har också lyfts ut ur Kongahällaprojektet och fått en egen post.

– Vår budget för hela Kongahälla är på drygt en halv miljard. Vi ligger fortfarande 59 miljoner kronor minus, men vi räknar med att komma ner till noll innan allt är färdigt, säger Morgan Persson.

Fakta: Kongahälla

En ny stadsdel med resecentrum, stormarknad, mindre butiker och totalt 900 bostäder som planeras mellan handelsområdet Vita Fläcken och E6, nordväst om Kungälvs centrum.

Projektet föddes 2001, när IKEA övervägde att bygga ett av sina varuhus på platsen. Den etableringen blev inte av, men 2009 anmälde istället Coop intresse för att anlägga en stormarknad. Överklaganden och en tvist med Ica följde, men sedan 2014 är arbetet igång.

Stadsdelen byggs i två etapper, först en västlig del och sedan en östlig. Hela bygget beräknas vara färdigt 2023.

Namnet Kongahälla kommer från den medeltidsstad som låg strax väster om nuvarande Kungälv innan Bohus fästning byggdes på 1300-talet.

Fakta: Kungälvsbostäder krympte sin satsning

Stiftelsen Kungälvsbostäder hade tidigare planer på en mer omfattande satsning i två etapper på Kongahälla-området, men beslöt i maj 2016 att backa från den idén. Nu bygger man bara den första etappen.

Istället för att uppföra mer nyproduktion i Kongahälla väljer Kungälvsbostäder nu att satsa på upprustning av sitt befintliga bestånd. Dessutom småskalig nyproduktion i Diseröd, Hareslätt och förtätning på egen mark.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Värdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral” Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.