HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster i Väjern tar fajt mot dålig lukt

Sotenäs Boende i Väjern vill stoppa biogasanläggning på Hagabergs industriområde i Kungshamn. – Den kommer förpesta vår boendemiljö, säger Kenth Hedström, Hyresgästföreningen.

Hyreshuset som Kenth Hedström bor i ligger i området Förålarna omkring en kilometer från den plats där biogasanläggningen kan komma att byggas.

– Vi har ingenting emot satsningen själva anläggningen. Allt som kan värna om miljön är bra. Men att placera den på Hagabergs industriområde, mitt emellan Förålarna, Kungshamn och Smögen, det är helt feltänkt, säger Kenth som är sekreterare i den lokala hyresgästföreningen i Väjern. 

Läs ocksåHel kommun utan ström - så drabbades hyresgästerna

Det hyresgästerna och andra boende är rädda för är dålig lukt. I en skrivelse till kommunen skriver de att ”…lukt med ursprung i giftiga kemikalier eller avloppsvatten generellt framkallar en negativ, besvärande upplevelse”. Och risken är, enligt Kenth, att de boende i just Förålarna kommer att bli extra utsatta. 

– Det blåser oftast från sydväst här ute. Så om anläggningen blir verklighet kommer vi att bo rakt mitt i vindriktningen, säger han och tillägger att det är hyresgäster i både Sotenäsbostäders hus, hos privata värdar samt villaägare som kommer att drabbas.

Var i processen befinner sig då hela projektet? Jo, på måndag den 20 april, är det sista dagen att lämna in synpunkter på det förslag till detaljplan som utarbetats för den aktuella marken. En plan som alltså syftar till att skapa förutsättningar en biogasanläggning i anslutning till fiskberedningsindustrin på Hagaberg. 

Läs ocksåLuftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar"Bertil och Malin Svensson har valt att sätta in luftvärmepump i lägenheten på Hasselösund i Bohuslän.

– Det är den planen vi nu haft synpunkter på. Vi vill att man avvisar förslaget och istället satsar på att att ta fram en ny detaljplan för ett annat område där biogasanläggningen inte påverkar omgivningen på samma negativa sätt, säger Kenth.

Läs också Vattnet steg över Yvonnes storstövlar efter oväder i Kungshamn Vill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand Sotenäsbostäder satsar för att möta stor företagsetablering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.