Annons

Hyresgäster inte alltid goda grannar

Nyheter ​Över hälften av landets hyresgäster har varit irriterade på en granne. Det är oväsen vi stör oss på allra mest och yngre är mer irriterade än äldre.

​Att bo i hyresrätt är inte alltid lugnt och fridfullt. Enligt Hem & Hyras Skop-undersökning har drygt hälften av de 1 000 tillfrågade hyresgästerna någon gång irriterat sig på en granne. Var tionde har till och med hamnat i bråk. Det är oväsen vi stör oss på allra mest. Nästan 70 procent av de som stört sig på grannen har gjort det på grund av oväsen.
Äldre människor tycks vara mindre störda av sina grannar än yngre. I åldersgruppen upp till 44 år har en stor majoritet någon gång varit irriterande på sin granne medan bland de som är 70 år har nästan tre fjärdedelar inte retat sig på sina medmänniskor i grannskapet.

Eleonore Lind, medlare, som bland annat jobbar med att utbilda bovärdar och fastighetsskötare i att hantera grann-konflikter, är en smula förvånad över resultatet.
– Jag får ofta höra att äldre ensamstående är de som klagar mest på att grannarna stör. Kanske är det så att de i större grad hör av sig till hyresvärden.
Eleonore Lind manar till tolerans och förståelse grannar emellan. Bor man i flerfamiljshus så bor man nära andra människor. Kanske är det så att vi blivit mindre toleranta, vilket i så fall är sorligt, tycker hon.  
– Vissa oljud får man tåla att höra. Exempelvis så borde ljudet från tv-apparater höras mer in till grannen nu när de sätts på väggen, säger Eleonore Lind.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Här Susanna Skogsbergs, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, tips om du blivit osams med din granne:
 
* Prata med varandra en dag då ni kan samtala lugnt och ostört. Ha en öppen attityd och försök att beskriva vad du tycker är störande och hur du vill att din boendemiljö ska vara.
* Kan ni inte komma överens – ta hjälp av en medlare. Någon som ni båda känner förtroende för och som är neutral. Kanske kan fastighetsägaren hjälpa till.
* Sov på saken. Gör inget i affekt just när du är arg på att grannen stör.
 

Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.