Annons

Hyresgäster kan få böta 5 000 kronor för paraboler

Södertälje Telge Bostäder tar krafttag för att få bort felaktigt uppsatta paraboler. Ett förslag är att hyresgäster ska få betala fem tusen kronor i skadestånd om de bryter mot reglerna.

Skälet till att Telge Bostäder tar krafttag mot paraboler är att många paraboler är felaktigt uppsatta enligt, Janette Jardefalk, bolagets fastighetschef.
– Hyresgäster måste ha vårt tillstånd för att sätta upp en parabol, men jag tror cirka 80 procent är uppsatta utan att vi godkänt det. Majoriteten av dem är också felaktigt uppsatta och bryter mot våra regler, säger hon.

Det finns bostadsbolag som gått till kronofogden för att få hjälp att plocka ner parabolen, men Janette Jardefalk, menar att de vill se andra lösningar.
– Vi ska se om vi kan minska antalet paraboler genom att erbjuda andra tekniska lösningar, eller att de som bryter mot reglerna får betala skadestånd på till exempel 5 000 kronor för olovligt uppsatta paraboler eller jobba mer med information och uppsökande verksamhet, säger hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Som skäl till att få bort felaktigt uppsatta paraboler lyfter hon fram säkerhetsfrågan, att parabolen kan ramla ner i huvudet på någon. Men även att fasaden och tätskikt skadas när parabol skruvas upp.
– Vi tittar nu på olika förslag för att minimera antalet paraboler och framförallt få bort de som är felaktigt uppsatta, säger hon. 

Annons

Men många hyresgäster har ju parabol för att de vill titta på en viss tv-kanal som kanske inte finns i kabel-tv utbudet. Hur ska man se till att de kan se på sina kanaler utan parabol?
– Vi ska undersöka om det går att få in alla kanaler via kabel-tv eller fiberbredband som finns i nästan alla våra lägenheter. Men ska det finnas en parabol ska den vara rätt monterad, säger hon.

Bolaget ska nu undersöka om det är juridiskt möjligt att införa skadestånd för felaktigt monterade paraboler.

Läs ocksåTelge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm,  säger att det är möjligt att kräva en kostnad på till exempel 5 000 för den som bryter mot regler för hur en parabol ska monteras. Men för att det ska gå krävs att beloppet står inskrivet i ett avtal som hyresgästen har skrivit på. 
– Vägrar hyresgästen att skriva på ett avtal kan hyresvärden kräva pengarna med stöd av hyreslagen, men får då gå till tingsrätten och stämma hyresgästen, säger hon.

Annons

Ett förslag till ny parabolstrategi ska lämnas över Telge Bostäders styrelse i december.

Fakta: Parabolregler

Telge Bostäders regler för paraboluppsättning:

Måste vara säkert fastsatt.
Får endast sättas upp på terrass/balkong.
Får inte sticka ut utanför balkongkanten.
Får inte fästas i fönster, fasaden eller på taket.
Får inte innebära risk för olägenhet eller skada för byggnad eller människor.

 

Läs också Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga" Telge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.