Annons

Hyresgäster oroliga efter skottlossning i Värnamo

Jönköping Ytterligare en skottlossning har drabbat ett av Finnvedsbostäders områden. Nu manar bostadsbolaget till lugn samtidigt som de poängterar att skottlossningarna inte har något med bostadsbolaget att göra.

 

En skottlossning i det nybyggda kvarteret Städet skapar oro i Värnamo. Skottlossningen var den tredje under loppet av två år. Två av incidenterna har skett i områden som ägs av det kommunala bostadsbolaget Finnvedsbostäder. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi äger drygt 50 procent av alla bostäder i Värnamo. Därför är det inte så konstigt att det sker i något av våra områden, säger Stanley Guldmyr, vd på Finnvedsbostäder.

Efter skottlossningen har bostadsbolaget tillsammans med polis funnits på plats i området för att lugna oroliga hyresgäster och förklara vad som hänt.

Annons

– Enligt polisen handlar det om rivaliserande gäng. Det är högst troligt att de är våra hyresgäster, säger Stanley Guldmyr.

Läs ocksåSå byggs Tidaholmsmodellen: ”Ska bli tryggast i Sverige”

När Finnvedsbostäder godkänner en ny hyresgäst gör de en kreditprövning för att bedöma personens betalningsförmåga. Den ökade kriminaliteten har dock inte aktualiserat frågan om  skärpta kontroller.

– Att begära ett utdrag från belastningsregistret vore att överträda den personliga integriteten, menar Stanley Guldmyr.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget införde nyligen Huskurage tillsammans med kvinnojouren och de privata fastighetsägarna. Huskurage innebär att man ska bry sig mer om sina grannar och uppmärksamma om något inte står rätt till. Om det förekommer bråk hos grannarna eller om man misstänker misshandel, ska man alltid ringa polisen. Men rekommendationerna inom Huskurage är inte tillämpbara vid kriminella incidenter som exempelvis skottlossning, menar Stanley Guldmyr.

Läs ocksåSigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra”

– Det här är en polisiär sak och inget som vi som bostadsbolag ska lösa.

Läs också Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat" Fler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.