Annons

Hyresgäster ska få större inflytande över hyran

Vara ​Vara Bostäder är först ut i Skaraborg med ett projekt kring hur framtidens hyresnivåer ska bestämmas. Tanken är att de boendes värderingar ska spela en större roll. – Det låter bra att vi tillfrågas men det får inte bli hur dyrt som helst, säger hyresgästen Malin Jokinen.

​Malin Jokinen har bott i sin rymliga etta på Badhusgatan i ett år.
– Det jag gillar mest är att det finns en sovalkov och att köket är stort. Jag gillar att baka.
På minussidan finns en gammal badrumsmatta. Utomhus saknar Malin ytor för kubbspel och fler lekplatser behövs med tanke på alla barnfamiljer.

Under hösten kommer alla Vara Bostäders hyresgäster att få svara på vad man värderar i sitt boende. Det kan handla om allt från standard och balkonger till miljö och trygghet.
Svaren kommer att spela en viss roll för framtidens hyror. En effekt kan bli att hyran skiljer sig för två grannar i lika stora lägenheter, om standarden skiljer sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Malin är lite kluven. Hon tycker att ytan ska spela störst roll.
– De flesta har inget val när det gäller renoveringar, själv fick jag inte flytta in förrän lägenheten målats och tapetserats.

Annons

Det var under förhandlingarna om 2008 års hyror som diskussionen om ett nytt system kom igång mellan Vara Bostäder och Hyresgästföreningen. Nu har alltså projektet systematisk hyressättning lämnat startblocken.
En viktig komponent i projektet blir den enkät där hyresgästerna får värdera olika faktorer i sitt boende. Sedan får parterna förhandla om hur mycket svaren ska betyda för hyresnivån.
– Det handlar inte om marknadshyror, utan om rättvisare hyror, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pär Sundén.
Vara Bostäder har inte höjt hyror när de bytt kök eller badrum i enskilda lägenheter. Det har ibland lett till missnöje hos grannar som stått med sitt gamla kök, enligt bolagets vd Jörgen Ehn.
– Om det finns olikheter ska det synas på hyresnivån. Men det handlar inte om några stora belopp, kanske någon hundralapp, säger han.

Våren 2010 beräknas projektet i Vara gå i mål. Innan man kommer så långt återstår en mängd arbete för båda parter.
– Men om det leder till ett rättvisare system är det värt det, säger Jörgen Ehn.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.