Annons

Hyresgäster tar strid mot galleria på gården

Kungsholmen Med dansande barn på gatorna, namninsamling och protestmöten stoppade hyresgästerna vid Fridhemsplan planerna på ett höghus på sin gård. Men än är inte sista ordet sagt.
Foto: Cecilia Landmark
Steffan Carlson ser ut över den öppna gården som om några år kan förvandlas till mörka schakt.

Familjebostäder och Alecta vill bygga på flera våningar på husen runt gården och bygga ett tiovåningshus i mitten.

Sedan planen blev känd har hyresgästerna tillsammans med handlare och restauranger kämpat för att miljökonsekvenserna och trafiksituationen ska tas med. De har fått gehör – planen drogs tillbaka i nuvarande skick – men de vågar inte riktigt luta sig tillbaka. Redan i december kan ett nytt beslut tas i stadsbyggnadsnämnden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi är inte emot att man bygger fler hyresrätter. Gör det i stället för ännu en galleria, säger Steffan Carlson.

När Steffan Carlson tittar ut över gården från biblioteket på St Eriksgatan ser han sitt köksfönster tvärs över gården. Om några år kan sikten skymmas av ett höghus. Mitt på gården planeras en galleria.

Varje onsdagskväll har man ”Spånskiva” i lokala hyresgästföreningens lokal i källaren. Här har man skrivit insändare, bjudit in politiker på studiebesök och träffat hyresgäster från andra kvarter där man kämpar mot förtätning.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Vi inser att husen behöver renoveras, men vi vill göra det på de boendes villkor. Hur många har råd att bo kvar om de blåser ut hela huset?

Björn Ljung är Folkpartiets representant i stadsbyggnadsnämnden och med i den beslutande majoriteten.

– Vi vill ha en helhetslösning. Det handlar inte bara om kvarteret Väktaren utan hela Fridhemsplan: gatuliv, trafik, miljö.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Det viktiga är också skalan, hur högt och brett det byggs. Vi vill inte ha en koloss som ser ut som en Finlandsbåt på land utan en fin gestaltning. Det här är en av Stockholms portar in mot stenstaden, den förtjänar att göras om ordentligt.

Annons

När det slutliga beslutet kommer att avgöras i stadsbyggnadsnämnden är oklart.

– Planerna för fler hyresrätter i kvarteret kan inte vänta. Men att bara fatta beslut i en del av planen är inte aktuellt för Folkpartiets del.

På torsdag har stadsbyggnadsnämnden åter ärendet på sitt bord. Inför mötet har ledamöterna fått brev från hyresgästerna i kvarteret Väktaren. ”Bostadsrättsinnehavare i kvarteret paniksäljer nu sedan i höstas och ett hundratal hyresgäster hos Alecta och Familjebostäder i kvarteret riskerar att bli fördrivna permanent från sina hem” skriver de och fortsätter ”Vi vädjar till er politiker att väga in samhällsnyttan och ta det helhetsgrepp som krävs”.

Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.