Annons

Hyresgästföreningen: Nej till att sälja Öresundskraft

Helsingborg Risk för högre hyror, dyrare el och sämre möjligheter att påverka klimatomställningen. Det är Hyresgästföreningens argument när de nu tar ställning mot en försäljning av Öresundskraft.
Öresundskraft
Foto: Petra Martinsson
Merete Sundholm, regionordförande i Hyresgästföreningen norra Skåne, säger nej till att sälja ut det kommunala energibolaget Öresundskraft. 12 januari är det folkomröstning i frågan.

Den politiska ledningen i Helsingborg har beslutat att sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft.

– Vi är emot. Vi tänker på våra medlemmar. En utförsäljning skulle förmodligen innebära högre kostnader för alla hyresgäster. Det är också risk att hyrorna påverkas, fastighetsägarna kommer ju också få ökade kostnader, säger Merete Sundholm, regionordförande i region norra Skåne.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I februari i år väckte alliansen med Moderaterna frågan om en försäljning. Den politiska oppositionen protesterade och snart uppstod också folkliga protester. I oktober hade folkinitiativet fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter, 14 000 stycken, för en folkomröstning. Den kommer att ske 12 januari 2020.

I Helsingborg finns cirka 27 000 hyresrätter, och cirka 40 procent av hyresgästerna är medlemmar i Hyresgästföreningen. Elen är en viktig del av hyresgästernas ekonomi. Enligt föreningen uppgår den totala elkostnaden till omkring 400–500 kr per lägenhet och månad.

Bland annat Helsingborgs Dagblad har redovisat att i kommuner som har sålt sina energibolag har elpriserna ökat för kunden. Den analysen gör nu också Hyresgästföreningen.
– Priserna har ökat på andra ställen som har sålt. De som köper ska så klart ha tillbaka sina pengar, det säger sig självt, säger Merete Sundholm.

Annons
Läs ocksåNär ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning”En man och en sopbild.

Ett annat argument mot en försäljning är att kommunen riskerar att tappa sina möjligheter att påverka miljö- och klimatarbetet. Att kommunen som ägare kan ge sitt bolag uppdrag som leder till mer klimatvänliga energival.

I dagsläget är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för en försäljning. Centerpartiet väntas berätta om sin inställning på måndag. Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att följa resultatet av folkomröstningen men enbart om valdeltagandet är över 51 procent (vilket är högt för en kommunal folkomröstning).

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern är emot.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Moderaternas argument för en försäljning är att det skulle gynna Helsingborg med en annan långsiktig ägare som har bättre förutsättningar att utveckla bolaget. Pengarna från försäljningen ska gå till en stiftelse och dess årliga avkastning till skola, vård och omsorg i flera generationer.

I början av december meddelade de styrande att priset för Öresundskraft landade på 12,2 miljarder kronor men de berättade inte vem som var köpare. Några dagar senare avslöjade Helsingborgs Dagblad att köparen är AMF, ett pensionsbolag ägt av LO och Svenskt näringsliv.

Annons

Hyresgästföreningen hoppas nu att alla går och röstar i januari.
– Det uppmanar jag alla att göra, det är jätteviktigt. Sedan hoppas jag verkligen att politikerna respekterar valresultatet, säger Merete Sundholm.

Här kan du läsa mer om Hyresgästföreningens ställningstagande: Privatisering av Öresundskraft är negativt för hyresgästerna

På kommunens hemsida kan du läsa om själva folkomröstningen.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.