HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen: Nej till att sälja Öresundskraft

Helsingborg Risk för högre hyror, dyrare el och sämre möjligheter att påverka klimatomställningen. Det är Hyresgästföreningens argument när de nu tar ställning mot en försäljning av Öresundskraft.
Öresundskraft
Foto: Petra Martinsson
Merete Sundholm, regionordförande i Hyresgästföreningen norra Skåne, säger nej till att sälja ut det kommunala energibolaget Öresundskraft. 12 januari är det folkomröstning i frågan.

Den politiska ledningen i Helsingborg har beslutat att sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft.

– Vi är emot. Vi tänker på våra medlemmar. En utförsäljning skulle förmodligen innebära högre kostnader för alla hyresgäster. Det är också risk att hyrorna påverkas, fastighetsägarna kommer ju också få ökade kostnader, säger Merete Sundholm, regionordförande i region norra Skåne.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

I februari i år väckte alliansen med Moderaterna frågan om en försäljning. Den politiska oppositionen protesterade och snart uppstod också folkliga protester. I oktober hade folkinitiativet fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter, 14 000 stycken, för en folkomröstning. Den kommer att ske 12 januari 2020.

I Helsingborg finns cirka 27 000 hyresrätter, och cirka 40 procent av hyresgästerna är medlemmar i Hyresgästföreningen. Elen är en viktig del av hyresgästernas ekonomi. Enligt föreningen uppgår den totala elkostnaden till omkring 400–500 kr per lägenhet och månad.

Bland annat Helsingborgs Dagblad har redovisat att i kommuner som har sålt sina energibolag har elpriserna ökat för kunden. Den analysen gör nu också Hyresgästföreningen.
– Priserna har ökat på andra ställen som har sålt. De som köper ska så klart ha tillbaka sina pengar, det säger sig självt, säger Merete Sundholm.

Annons
Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

Ett annat argument mot en försäljning är att kommunen riskerar att tappa sina möjligheter att påverka miljö- och klimatarbetet. Att kommunen som ägare kan ge sitt bolag uppdrag som leder till mer klimatvänliga energival.

I dagsläget är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för en försäljning. Centerpartiet väntas berätta om sin inställning på måndag. Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att följa resultatet av folkomröstningen men enbart om valdeltagandet är över 51 procent (vilket är högt för en kommunal folkomröstning).

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänstern är emot.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Moderaternas argument för en försäljning är att det skulle gynna Helsingborg med en annan långsiktig ägare som har bättre förutsättningar att utveckla bolaget. Pengarna från försäljningen ska gå till en stiftelse och dess årliga avkastning till skola, vård och omsorg i flera generationer.

I början av december meddelade de styrande att priset för Öresundskraft landade på 12,2 miljarder kronor men de berättade inte vem som var köpare. Några dagar senare avslöjade Helsingborgs Dagblad att köparen är AMF, ett pensionsbolag ägt av LO och Svenskt näringsliv.

Annons

Hyresgästföreningen hoppas nu att alla går och röstar i januari.
– Det uppmanar jag alla att göra, det är jätteviktigt. Sedan hoppas jag verkligen att politikerna respekterar valresultatet, säger Merete Sundholm.

Här kan du läsa mer om Hyresgästföreningens ställningstagande: Privatisering av Öresundskraft är negativt för hyresgästerna

På kommunens hemsida kan du läsa om själva folkomröstningen.

Läs också Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.