Annons

Hyresgäster uppsagda för svarthandel i Katrineholm

Katrineholm Svarthandel med lägenheter är inte bara ett storstadsfenomen. KFAB i Katrineholm har sagt upp flera hyresgäster som hyrt ut illegalt i andra hand. Nu skärps uppmärksamheten.

Kommunala bostadsföretaget KFAB jobbar sedan några veckor tillbaka med en ny uthyrningspolicy som innebär att det nu finns en kö med köpoäng för de bostadssökande.

I den nya policyn klargörs det också att det är ett lagbrott att hyra ut lägenheten i andra hand utan tillstånd från hyresvärden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har ökat fokus på problematiken runt svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning. Vi informerar på arbetsplatsträffar, uppmanar personalen att vara vaksam och samarbetar med andra som har kontakt med våra hyresgäster, berättar marknadschefen Björn Johansson.

Med stor bostadsbrist följer desperata bostadssökande som är beredda att betala pengar under bordet för att komma över kontrakt på otillåtet sätt, säljare som gör stora vinster och svartmäklare som tjänar pengar på att koppla ihop köpare och säljare.

Allmännyttans branschorganisation Sabo gör bedömningen att var tionde lägenhet inom de kommunägda hyresbestånden i dag finns ute på den svarta marknaden och att andelen bara ökar. 

Annons
Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Hur stort problemet är i just Katrineholm kan KFAB inte beskriva med en procentsiffra.

– Det är omöjligt att säga någonting om omfattningen. Det vi vet är att det förekommer. Vi har haft ett handfull ärenden med hyresgäster som vi sagt upp, säger Björn Johansson.

Ett exempel på hur det kan gå till är att en hyresgäst med förstahandskontrakt annonserar ut sin lägenhet i andra hand på Blocket med en högre hyra än vad hyresvärden tar ut.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Den nya hyresgästen flyttar in, kanske omedveten om att han eller hon medverkar till ett brott. Allt rullar på tills det blir ett fel i lägenheten, en störningsanmälan eller en försenad hyresbetalning.

Annons

Då får hyresvärden reda på att det bor en person i lägenheten som inte har någonting där att göra. Hyresgästen med förstahandskontrakts sägs upp och den som hyr i andra hand får flytta ut.

– Det är det skäl för uppsägning som minst kan ifrågasättas, säger Björn Johansson.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.