HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster vågar protestera mot ockervärdar

Strömstad Hem & Hyras granskning av Strömstads ockervärdar ger resultat. "Fler utsatta hyresgäster vågar stå på sig", säger Hyresgästföreningens Magnus Åberg.
Foto: Nils-Olof Larsson/Minna Ulin/Bajan Mohammadi
Ett år efter att Hem & Hyra avslöjat de skyhöga hyrorna i Strömstad vågar allt fler utsatta hyresgäster ta hjälp av Hyresgästföreningen. Medlemsvärvare Magnus Åberg och hyresgästen Bajan Mohammadi gläds åt utvecklingen.

I januari förra året berättade Hem & Hyra om hur privata värdar skor sig i bostadsbristens Strömstad. Om hyresgäster som betalade över 10 000 kronor i kallhyra för en tvårummare. Och om hur ­rädslan för att bli uppsagd fick hyresgäster att avstå från att gå med i Hyresgästföreningen.

Ett år senare ser värvaren Magnus Åberg en positiv förändring.
– Nyheten om att de höga hyrorna är fel och att man kan få en rimlig hyra med hjälp av oss på Hyresgästföreningen har spridit sig, säger han.

Läs ocksåStrömstad - värdarnas Klondyke

I somras tecknade Hyresgästföreningen och en privatvärd i Strömstad ett avtal som gav de aktuella hyresgästerna en hyressänkning på upp till 45 procent.

Ludvig Hansson, jurist.

– Dessutom har vi drivit tre ärenden som rör tecknande av förhandlingsordning vidare till hyresnämnden, säger Ludvig Hansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen jobbar ­systematiskt för att få bukt med ockerhyrorna i Strömstad. När medlemsrekryterarna kommer till ett hus där hyrorna tycks vara för höga undersöker de saken med hjälp av enkätfrågor. Nästa steg blir att försöka teckna en förhandlingsordning. Sedan framförs krav om hyressänkning.

Läs ocksåTog fajten mot ockerhyran i Strömstad

Bajan Mohammadi ifrågasätter hyran på sin trea på 69 kvadratmeter hos en privat värd i Strömstad.
– Jag betalar 11 500 kronor i kallhyra. Det kan inte vara rimligt,
säger hon.

Med Hyresgästföreningens hjälp hoppas hon nu att hyran kommer att sänkas.
– Mina kollegor på äldreboendet där jag jobbar säger att en hyra på max 8 000 kronor vore mer ­skäligt. Och det ­håller jag med om, ­säger Bajan Mohammadi.

Läs också Riktad insats i Strömstad Strömstad - en het marknad som saknar bostäder Kolla din "Attefallshyra" - okända regeln kan sänka den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.