Annons

Hyresgäster välkomnar enklare byggplanering

Nyheter ​Samhällsplaneringen blir enklare och snabbare, men det får inte vara på bekostnad av människors insyn. Det säger utredare Karin Lindeberg vid Hyresgästföreningen, som välkomnar regeringens förslag till ny plan- och bygglag.
Plan- och bygglagen reglerar planläggningen av mark, vatten, byggnader, vägar och annat runt omkring oss. Ett planärende kan ta flera år från första ansökan till det slutliga beslutet.
Nu ska planeringen bli effektivare och snabbare. Regeringen hoppas att ett bygglov ska bli klart inom tio veckor, genom att formaliteterna förenklas.
Samtidigt ökar kraven på att den som bygger ska ta hänsyn till miljö- och klimatpåverkan.
 
En förutsättning är att kommunerna mer än hittills använder modern teknik, och drar nytta av de enorma databaser som numera är tillgängliga, exempelvis födelse- och dödstal i kommunen. Ingen behöver bli förvånad när småbarn knackar på förskolans dörr, eller skolans port; ingen ska överraskas av att både ungdomar och seniorer behöver bostad och vård.
– Effektiviseringen får dock inte vara på bekostnad av den demokratiska processen, säger Karin Lindeberg. Boende och andra berörda måste ha samma insyn och möjlighet att kommentera som tidigare.
– Men precis som tidigare är det bra om kritiker kan peka på alternativa lösningar på planfrågorna.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.