HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster vann mot värden – får sänkt hyra

Kronoberg Från första april sänks hyran med drygt 800 kronor för ett par i Växjö. Detta sedan hyresnämnden prövat hyresnivån.
Foto: Gry Ellebjerg

Paret bor i en lägenhet på 101 kvadratmeter i en ombyggd villa i Växjö. De betalar 11 600 kronor i månaden för sin bostad. För lite, tyckte hyresvärden och ville höja hyran till 11 954 kronor. Men det ville inte paret som med hjälp av Hyresgästföreningen begärde en sänkning i stället. 9 000 kronor i månaden tyckte hyresgästerna var rimligt att betala.

I hyresnämnden gick det inte att göra en så kallad direktjämförelse, det vill säga att hyran jämförs med hyran hos en lägenhet med samma förutsättningar. När så är fallet får hyresnämnden i stället göra en så kallad allmän skälighetsbedömning av hyran.

Läs också"Sänk hyran i Stockholmsbolagen"

Hyresnämnden beslutar att en skälig hyra är 10 775 kronor i månaden. Den första april sänks därför parets hyra med 825 kronor.

Läs också "Ett steg i rätt riktning men vi är inte nöjda" Bakterier i vattnet ger rätt till hyressänkning Hyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.