Annons

”Ett steg i rätt riktning men vi är inte nöjda”

Malmö ​Hyresnämndens beslut visar att det inte går att missköta sina fastigheter utan att det straffas med sänkt hyra. Det konstaterar Hyresgästföreningens regionordförande Bo Nilsson efter hyresnämndens beslut att sänka hyrorna på Herrgården med 5,5 procent. Men Hyresgästföreningen hade velat se betydligt kraftigare hyressänkningar.

​- Det är ett steg i rätt riktning men vi är inte nöjda. Vi hade hoppats på en större sänkning men beslutet är en signal till fastighetsägare att man inte kan sköta sig hur illa som helst utan att det får konsekvenser för hyressättningen, säger han.

Hyresgästföreningen hade krävt en sänkning med 19 procent. Var det ett realistiskt krav?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nja, vi trodde kanske inte att vi skulle få hela sänkningen men vi hade räknat med en större del än vad som blev fallet. Nu ska vi analysera beslutet tillsammans med våra jurister och förhandlare för att se om vi ska överklaga, säger Bo Nilsson.

Hyresnämndens beslut innebär att hyran sänks från den 1 oktober 2009 för de 250 prövningslägenheter som Hyresgästföreningen lämnat in till nämnden. Vad som händer för resten av hyresgästerna i det nedgångna områdets 867 lägenheter är i dag oklart.

Annons

–  De omfattas inte per automatik av beslutet. För deras del måste vi påkalla en hyresförhandling hos fastighetsägaren, säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hon medger att det är problematiskt om värden vägrar att låta dem omfattas av hyressänkningen. Hyresgästföreningen kan bara ta hyresstriden till hyresnämnden för medlemmar i föreningen.

– Men jag har svårt att se hur fastighetsägaren skulle kunna säga nej till det här.

Annons

Så de resterande 617 hushållen på Herrgården gör klokt i att gå med i Hyresgästföreningen?

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
– Ja, så är det alltid. I synnerhet med en sådan värd som de har på Herrgården, säger Dorthe H Romare. 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.