Annons

Hyresgästerna betalar sabbet

Skåne Det är stora skillnader mellan de kommunala bolagens kostnader för skadegörelse.

Klotter, krossade rutor och anlagda bränder. För de flesta hyresvärdar är kostnaderna för skadegörelse kännbara. Det drabbar i förlängningen alla hyresgäster.

Mest kostar skadegörelsen hos MKB, Malmö kommunala bostadsbolag. Det visar Hem & Hyras kartläggning. I fjor slutade notan på över 7 miljoner kronor och första halvåret i år kostade skadegörelsen nära 3 miljoner kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

–Vi arbetar aktivt för att få ner kostnaderna, berättar Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Lokala kontor ute i områdena, att snabbt ta bort klotter, frakta bort grovavfall som är slängt på fel ställe och ha bra belysning är knep som bostadsbolaget tar till i förhoppningen att på sikt minska kostnaderna. Dessutom arbetar de med bostadssocialt arbete.

–Om vi exempelvis har problem med klotter involverar vi ungdomarna att vara med att utforma vad en anlitad konstnär eller graffitimålare ska göra för något, säger Margareta Söderström.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Förra årets kostnader för skadegörelse hos MKB kan delas in i följande poster:

  • Rena skadegörelsereparationer: 3,3 miljoner kronor, där det bland annat ingår krossade rutor för 1,1 miljoner kronor och skadegörelse i hissar för 300 000 kronor.
  • Klottersanering: 820 000 kronor.
  • Inbrottsskador: 1,64 miljoner kronor.

Dessutom tillkommer kostnader på 1,3 miljoner kronor för skadegörelse i och utanför lägenheterna.

Annons

För det kommunala bostadsbolaget i Lund är kostnaderna betydligt lägre, jämfört med i Malmö. Av de totala 239 000 kronorna som bolaget betalade för skadegörelse gick 149 000 kronor till klottersanering och resterande bekostade sanering efter anlagda bränder. Betydligt lägre kostnader harkommunala Ystadbostäder.

Läs ocksåSvartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenhetenTvå bilder där den ena är på en trasig, sönderklippt, vit skjorta. Den andra är ett fotografi på ett sönderslaget glasskåp med skärvor på golvet.

– Vi har väldigt lite problem med klotter och skadegörelse, säger Helén Nyquist, fastighetschef på Ystadbostäder.

Så mycket betalar bolagen för skadegörelse:

MKB i Malmö, 5 800 000 miljoner kronor per år

LKF i Lund, 239 000 kr/år

Burlövsbostäder, 402 000 kr/år

Annons

Trelleborgshem, 261 228 kr/år

Ystadbostäder, cirka 10 000 kr/år

Skurupshem, 143 085 kr/år

Svedalahem, ej särredovisade

Österlenhem, Tomelilla, saknar uppgifter

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad" Man gick bärsärk i sin lägenhet - "Det var polisen som gjorde det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.