HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästernas engagemang för Kvarteret Korpen gav resultat 

Strängnäs När Strängnäs bostads kom med ett färdigt förslag på hur utemiljön i Kvarteret Korpen skulle göras om blev många i området upprörda. Men tre hyresgäster bildade en arbetsgrupp och nu har de boende fått gehör för flera av sina synpunkter. 
Hyresgästerna i Kvarteret Korpen i Strängnäs har odlat allt från lökväxter till buskar och träd. Nu verkar det som att svartvinbärsbuskarna blir kvar.

Kvarteret Korpen på Lärkträdsvägen i Strängnäs byggdes på 1960-talet och hyresgästerna har under årens lopp planterat allt från lökväxter till rosenbuskar och fruktträd runtomkring sina uteplatser. I samband med renoveringen av lägenheterna, som just är avslutad, ville hyresvärden även rusta upp utemiljön och kallade hyresgästerna till ett informationsmöte.
 
– De presenterade ett färdigt förslag där de ville gräva upp precis allt. Det blev en del hårda ord under mötet, folk blev arga. Vi har precis gått igenom en renovering där det inte fanns valbara nivåer och det bidrog nog till att folk kände sig överkörda, säger Anli Borg, som bor i Kvarteret Korpen och har en bakgrund som aktiv i Hyresgästföreningen.
 
Hon och två andra hyresgäster startade en arbetsgrupp och gick runt och ringde på hos alla grannar och frågade hur de ville att utemiljön skulle se ut. Sedan träffade de Strängnäs bostads ledning, tillsammans med representanter från Hyresgästföreningen. 

– Det var ett väldigt konstruktivt möte där bostadsbolaget lyssnade på oss boende, vilket kändes jättebra, säger Anli Borg. 

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Rosita Hellberg, bostadschef på Strängnäs bostads, tycker att arbetsgruppen hade gjort ett ambitiöst och bra jobb. Bolaget gav planarkitekten i uppdrag att ta fram ett nytt förslag där man tog hänsyn till hyresgästernas synpunkter.  

– Den stora frågan handlade om att de ville ha en spaljé eller häck mellan uteplatserna. Det ska vi tillmötesgå i det nya förslaget, säger Rosita Hellberg. 

Annons

En del träd och buskar kommer att tas bort, men några, som de omtyckta svartvinbärsbuskarna, kommer att bli kvar. Det nya förslaget från planarkitekten beräknas vara klart i nästa vecka. Då kommer Strängnäs bostads att bjuda in arbetsgruppen till ett nytt möte. 

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Något hyresgästerna har reagerat på var att upprustningen av utemiljön skulle påbörjas just under våren. 

– Många barnfamiljer har ingen möjlighet att resa bort på semestern och tillbringar hela sommaren här. Då är det tråkigt om allting är uppgrävt, säger Anli Borg.
 
Enligt Rosita Hellberg var dock ambitionen att allt skulle bli klart till sommaren. 

Annons

Borde ni ha involverat hyresgästerna tidigare för att undvika situationen som uppstod? 
– Vi involverade dem tidigare. Vi hade en dialog med hyresgästerna inför hela stamrenoveringen och då var utemiljön en del. Men information är alltid svårt och vi får dra lärdom av det här till nästa gång, säger Rosita Hellberg. 

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Tror du att alla kommer att bli nöjda med det nya förslaget? 
– Det går aldrig att göra alla nöjda, men jag är övertygad om att de flesta kommer att bli nöjda, absolut, säger hon. 

Fakta: Upprustning för 2,2 miljoner 

Strängnäs bostads hade räknat med att lägga 2,2 miljoner på att rusta upp utemiljön i Kvarteret Korpen och se till att uteplatserna inte är större än balkongerna. Efter att bolaget har tagit hänsyn till hyresgästernas synpunkter kommer upprustningen nu troligen att bli något dyrare än beräknat.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.