HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästernas ilska i Bromölla fick värden att backa

Bromölla Bromöllahem ville höja parkeringsavgiften och säga upp alla specifika platser. Men ett sjuttiotal hyresgäster gick i taket och bostadsbolaget fick tänka om. "När vi skriker ihop märks det, säger Lotta Jidewå", ordförande i Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby.
Foto: Petra Martinsson/Ossian Sandin

Det var ett kortfattat brev med rubriken Nya regler för parkeringsplatser som damp ner hos de boende på Fäladen i Bromölla. Från årsskiftet skulle det inte längre vara möjligt att hyra en specifik plats, istället skulle en rättighet att parkera i området hyras ut för hundra kronor.

Michael Ljungqvist som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen säger att han blev både ”fundersam och frustrerad”. Det skulle innebära 67 kronor mer i avgift än tidigare och försämrade parkeringsmöjligheter. När telefonen började gå varm förstod han att brevet rört upp känslor, även hos hans grannar.

Läs också2 000 hyresrätter har försvunnit i Skåne

– På fredagen var det kanske en 20-25 som ringde, på lördagen en 30-35 personer.

Michael Ljungqvist bestämde sig för att kalla till ett boinflytandemöte med Bomöllahem. Han hade förberett sig på att det ändå inte skulle dyka upp så många grannar. Men när mötet skulle öppnas var lokalen fylld till bredden.

– Det gick exemplariskt bra, vi var ett sjuttiotal där och alla fick säga sitt och få svar på sina frågor.

Läs ocksåBostadsbolag töms på miljoner

För Bromöllahem blev det en tankeställare. I alla fall att döma av det brev som skickades ut efter mötet. ”Saker och ting kan bli fel ibland och då är det viktigt att man är beredd att rätta till dem”, skrev vd Henrik Bergqvist. I dagsläget blir det inte några förändringar och bolaget skulle återkomma med ett förslag, fick hyresgästerna veta.

– Det här negativa lyckades vi vända till något positivt. Känslan är att vi nu kommer att vara med från början. Då har vi kommit en bra bit på vägen, säger Michael Ljungqvist.

Även i föreningsstyrelsen är man nöjd.

Läs ocksåBostadsbrist – men vart tredje bolag bygger inte alls

– Jag tycker att det belyser nyttan med att gå samman, konstaterar Lotta Jidewå.

Läs också Bostadsbristen är stor i Skåne visar ny rapport av Boverket Därför är hyresgästföreningar få hos privata värdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.