HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästers slarv orsakar skador för miljoner i Halland

Halland Förra året fick hyresgäster i Halland betala mångmiljonbelopp för förstörda saker i lägenheter. Bara det kommunala bostadsbolaget HFAB skickade fakturor på närmare två miljoner kronor.
Foto: Petra Martinsson/Pixabay

Katter som har fått kissa inne, förstörda golv, nikotinskador och väggar med borrhål eller sönderriva tapeter. Det är de vanligaste skadorna som hyresgäster får betala för. När Hem&Hyra frågade bostadsbolagen vad orsakerna till skadorna är svarade de allra flesta slarv eller oaktsamhet. På andra plats återfanns sociala problem och missbruk.
– I många fall är det inte avsiktligt. Det kan vara att man ska flytta en bokhylla som råkar välta eller att man tappar en parfymflaska i handfatet så det spricker, säger Helene Blomberg, områdeschef Hyresgäster på HFAB.

Hon stöter på många olika fall, allt från att hyresgästers katter har klöst på någon vägg till ärenden där hela lägenheten har slagits sönder. De mindre skadorna är i klar majoritet men de senare mest kostsamma.
– De finns alltid en hyresgäst bakom skadorna och i de allvarliga fallen ofta psykiska och sociala problem.

Läs ocksåStyr kommunala värdar – men bara var fjärde hyr själv sitt hem

Kostsamma skador uppstår också av katter som har kissat inne. Urinet biter sig fast i trämaterial och en sådan sanering kan hamna på hundratusentals kronor. Det är också mycket dyrt att åtgärda lägenheter som är inpyrda med rök.
– Nikotinet går in i allt och måste bort. Gipsskivor får bytas liksom vitvaror och överallt måste det spärrmålas, säger Helene Blomberg.
Enligt henne uppstår det sällan konflikter när hyresgäster får ersättningskrav, däremot kan det bli diskussioner. Att det blir rättsliga processer är ovanligt.
– Det händer nästan aldrig.

Belopp som bostadsbolagen i Halland fakturerat hyresgäster 2017
 HALLAND
 HFAB, Halmstad 1,9 miljoner
 Laholmshem 576 000 kronor
 Hyltebostäder  100 000 kronor
 Fabo, Falkenberg Mellan 0,5 miljoner-1,1 miljoner/år
 Eksta, Kungsbacka  282 000 kronor
 Varbergs Bostad  1,6 miljoner

I beloppen ingår oftast även ersättningar för nycklar/cylinderbyten och städning efter flytt. I HFAB:s fall även fakturering till entreprenörer i samband med renoveringar och vattenskador. I Varbergs bostads fall ingår även utryckning av trygghetsjour.

 

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket
Fakta: Tänk på: Har du fått en faktura så kan du bestrida den

• Innan du väljer att bestrida en faktura så kan du kontakta Hyresgästföreningen för hjälp och råd.
• Enligt Hyresgästföreningen kan både skadan och beloppet diskuteras. Om ni inte blir överens kan fastighetsägaren välja att driva ärendet i en rättslig process i tingsrätten.
• När det gäller avflyttningsbesiktning så är rådet att aldrig skriva på ett protokoll om man har invändningar eftersom en påskrift godkänner det.

Läs också Svartmögel fäller Laholmsbo Rekordmycket nytt i Halmstad men fortfarande 10 år i kö Hyresgäster får ej tillbaks kvarglömda saker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.