Annons

Hyresgästföreningen försvarar hyresgäst som anklagas för hot

Helsingborg Hyresgästen anklagas för att ha hotat sin förvaltare och riskerar att dömas till att omedelbart flytta. Men Hyresgästföreningen tror att det kan finnas en annan historia bakom.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Hyresgästerna som riskerar att förlora sitt hyreskontrakt företräds av Hyresgästföreningens Tobias Gradén.

Paret som nu riskerar att omedelbart tvingas flytta bor i Helsingborg hos en privat hyresvärd. Enligt stämningsansökan som har lämnats in till Helsingborgs tingsrätt uppstod en aggressiv situation en kväll i oktober förra året. En hantverkare och fastighetsförvaltaren fanns på plats för ett jobb i garaget.

Enligt hyresvärden ska kvinnan i paret ha varit på plats och uttryckt sitt missnöjde med fastigheten och förvaltaren ska då ha sagt att om hon inte var nöjd kunde hon söka sig någon annan stans. Lite senare ska mannen ha kommit till platsen, varit berusad och frågat varför hans fru hade hotats. Han ska hotfullt, ett par centimeter från förvaltarens ansikte sagt: ”Ska vi göra upp?” och senare försökt provocerat fram slagsmål, bland annat med orden ”kom igen, slå mig”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det som hänt anses vara ”särskilt allvarliga störningar” och ”hyresförhållande får därmed anses förverkat”.
– Men paret menar att detta inte har hänt, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästförening region norra Skåne.

Annons

Han företräder nu hyresgästerna i den juridiska processen.
– Paret har under en tid haft en flera klagomål på sin lägenhet med bland annat fukt och ventilation. Vi tror att det som nu händer kan kopplas till att de kräver sin rätt som hyresgäster, säger Tobias Gradén.

I svaromålet som har lämnats in till tingsrätten skriver Tobias Gradén att i första hand görs gällande att det inte har gått till som värden uppger och i andra hand att förvaltaren provocerade fram situationen vilket då inte motiverar att paret måste flytta.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Paret medger att det var en laddad situation den där kvällen på gården. De uppmanades att flytta på grund av att de anmäler för många fel i sin lägenhet. Enligt paret var dock hotet som uttalades riktat mot kvinnan. Förvaltaren ska ha sagt att de skulle rapportera till hennes arbetsgivare att hon använde sin jobbmejl privat.

Annons

Ärendet ska nu upp i en muntlig förberedelse i början av mars.

Läs också Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.