HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen försvarar hyresgäst som anklagas för hot

Helsingborg Hyresgästen anklagas för att ha hotat sin förvaltare och riskerar att dömas till att omedelbart flytta. Men Hyresgästföreningen tror att det kan finnas en annan historia bakom.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Hyresgästerna som riskerar att förlora sitt hyreskontrakt företräds av Hyresgästföreningens Tobias Gradén.

Paret som nu riskerar att omedelbart tvingas flytta bor i Helsingborg hos en privat hyresvärd. Enligt stämningsansökan som har lämnats in till Helsingborgs tingsrätt uppstod en aggressiv situation en kväll i oktober förra året. En hantverkare och fastighetsförvaltaren fanns på plats för ett jobb i garaget.

Enligt hyresvärden ska kvinnan i paret ha varit på plats och uttryckt sitt missnöjde med fastigheten och förvaltaren ska då ha sagt att om hon inte var nöjd kunde hon söka sig någon annan stans. Lite senare ska mannen ha kommit till platsen, varit berusad och frågat varför hans fru hade hotats. Han ska hotfullt, ett par centimeter från förvaltarens ansikte sagt: ”Ska vi göra upp?” och senare försökt provocerat fram slagsmål, bland annat med orden ”kom igen, slå mig”.

Läs ocksåHög medelålder bland dem som beslutar i hyrestvister

Det som hänt anses vara ”särskilt allvarliga störningar” och ”hyresförhållande får därmed anses förverkat”.
– Men paret menar att detta inte har hänt, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästförening region norra Skåne.

Han företräder nu hyresgästerna i den juridiska processen.
– Paret har under en tid haft en flera klagomål på sin lägenhet med bland annat fukt och ventilation. Vi tror att det som nu händer kan kopplas till att de kräver sin rätt som hyresgäster, säger Tobias Gradén.

I svaromålet som har lämnats in till tingsrätten skriver Tobias Gradén att i första hand görs gällande att det inte har gått till som värden uppger och i andra hand att förvaltaren provocerade fram situationen vilket då inte motiverar att paret måste flytta.

Läs ocksåHyresgästföreningen om budgeten: Många utsatta i hyresrätt glöms bort

Paret medger att det var en laddad situation den där kvällen på gården. De uppmanades att flytta på grund av att de anmäler för många fel i sin lägenhet. Enligt paret var dock hotet som uttalades riktat mot kvinnan. Förvaltaren ska ha sagt att de skulle rapportera till hennes arbetsgivare att hon använde sin jobbmejl privat.

Ärendet ska nu upp i en muntlig förberedelse i början av mars.

Läs också Se hit hyresgäst - här är bilderna som berättar din historia Jennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt” Hakkors kvar på hyreshus i dagar - därför dröjde hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.