Annons

Hyresgästföreningen kräver skärpt kontroll av balkonger

Dalarna En man avled och en kvinna skadades i helgen när de föll från en balkong i Åkers Styckebruk. Hyresgästföreningen skärper nu kravet på kontroll av balkonger.

Det är inte den enda balkongolyckan i Sverige de senaste åren. Bara för ett par veckor sedan föll en man ned från en balkong i Västerås sedan räcket givit vika. Mannen klarade sig dock utan skador. Våren 2009 avled en person efter fall från en balkong i Skellefteå.

Hyresgästföreningen skärper nu kravet på att hyresvärdar ska undersöka säkerheten på sina balkonger regelbundet, något det saknas tydliga regler kring.
– Vi har skickat brev till alla större fastighetsägare i Västerås med krav på att de ska kontrollera sina balkonger omgående och vi kommer att göra detsamma i Strängnäs. Vi skriver även till hyresgästerna och uppmanar dem att vara försiktiga och att de ska kontakta hyresvärden om de känner sig osäkra, säger Alexander Kuzmicki, chef för hyresjuridiska enheten i region Aros-Gävle och Mitt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Björn Söderholm är vd för Fastighetsägarna MittNord dit både Sörmland och Västmanland hör.
– Vi tar det här på största allvar. Nu håller vi på och ser över vilka rekommendationer vi ska ge. Inom en till två veckor räknar vi med att kunna gå ut med information till våra medlemmar, säger han.

Annons

Bör hyresgäster vara rädda för att gå ut på sina balkonger i sommar?
–Det tycker jag inte att man kan säga generellt. Många hyresvärdar underhåller sina fastigheter på ett utmärkt sätt. Jag tycker man kan känna sig trygg när man går ut på balkongen, säger Björn Söderholm.

Hyresgästföreningen har uppmärksammat frågan tidigare.
Våren 2010 skrev föreningen till Boverket och krävde regelbundna besiktningar av balkonger. Hyresgästföreningen jämförde med de regler som gäller för hissar och ventilation som besiktigas regelbundet. Men förslaget fick avslag, bland annat med motiveringen att balkonger inte utsätts för lika mycket slitage som hissar och ventilationssystem.

Annons
Läs ocksåStank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästernaEn kvinna utanför ett flerfamiljshus.
Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.