Annons

Hyresgästföreningen krävs på skadestånd

Tobo 22,4 miljoner kronor. Så mycket vill den före detta fastighetsägaren Johan Stendahl ha i skadestånd av Hyresgästföreningen för att hans bolag Toboholm tvingades i konkurs.

Processen har dragit ut på tiden. Stämningsansökan mot Hyresgästföreningen region Aros-Gävle lämnades in i början på 2013 och i januari i år hölls en förberedande förhandling. Först under torsdagen inleddes huvudförhandlingarna i Uppsala tingsrätt.

De senaste tio åren har hyresgästerna på Skolvägen, Villavägen och Bruksgatan i Tobo fått stå ut med mycket. 2007-2011 ägdes husen av den omskrivne Johan Stendahl, dömd för bland annat ekonomiska brott, misshandel och hot och med skatteskulder på över 253 miljoner kronor. Bolaget blev en följetong i hyresnämnden och Stendahl hamnade på Hem & Hyras svarta lista som en av Sveriges värsta hyresvärdar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hösten 2010 ansökte Hyresgästföreningen om tvångsförvaltning och i början på 2011 fattade hyresnämnden beslut om detsamma.

Kort därefter gick Toboholms fastigheter i konkurs.

Men Hyresgästföreningens utredning är gjord på felaktiga grunder, hävdar Johan Stendahl via sina advokater Björn Andersson och Pontus Ewerlöf. Trots att Hyresgästföreningen visste att Toboholms Fastigheter renoverat lägenheter och hade fler upprustningar på gång, valde man att ansöka om tvångsförvaltning, anser de. Hyresgästernas trovärdighet ifrågasätts också.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

 – Hyresgästföreningen valde att sätta tilltro till fem notoriskt besvärliga och uppsagda hyresgäster, som hade stort intresse av en tvångsförvaltning. Övriga 50 hyresgäster klagade inte, sa Stendahls advokat Björn Andersson.

Annons

Man hävdar också att många av bristerna i fastigheterna kvarstod från den tidigare ägarens tid. Fram till 2007 ägdes fastigheterna av Master Bob Collection med Robert Nebel i spetsen. Hyresgästföreningens försvar hävdar att anklagelserna är ogrundade.

– Men kravet på 22 miljoner måste tas på fullaste allvar. Vi ska visa att Hyresgästföreningens agerande var fullt befogat under omständigheterna, sa Hyresgästföreningens juridiska ombud Mikael Lindqvist.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Bland annat anser Hyresgästföreningen att även om namnen på ägarna har skiftat så är det samma personer som hela tiden agerat i bakgrunden. Hyresgästernas eventuella sociala och ekonomiska problem har inte heller någon relevans i sammanhanget.

Förhandlingarna pågår under fyra dagar och beräknas vara avslutade på tisdag.  Bland annat kommer vittnen från båda sidor att höras.

Domen meddelas den 23 december.

Annons

Läs även

Stendahl och Hyresgästföreningen möttes i rätten

Skandalvärd stämmer Hyresgästföreningen på 22,5 miljoner kronor

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.