HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen satsar på Höglandet

Vetlanda Hyresgästföreningen startar upp projekt på Höglandet, där föreningens verksamhet går på sparlåga. Tanken är att få igång folkrörelsen igen.

Aneby, Eksjö, Tranås, Nässjö, Vetlanda, Sävsjö och Eksjö. Höglandet består mer eller mindre en vita fläckar för Hyresgästföreningen. På flera platser har hyresgästernas engagemang i sitt boende runnit ut i sanden när eldsjälarna slutat. Ingen har tagit vid och föreningarna har dött ut.

Men det ska det bli ändring på. Simon Brehmer har projektanställts av Hyresgästföreningen för att få fart på hyresgästerna igen när det gäller delaktighet i sin boendemiljö.

Läs ocksåTusentals hyresgäster har drabbats av minskat inflytande vid renovering under pandemin

– Jag ska jobba med att starta upp folkrörelsen, få igång lokala hyresgästföreningar och kommunföreningar, berättar Simon Brehmer.

I Eksjö pågår redan verksamhet sedan tidigare. Och projektet omfattar inte Aneby i dagsläget. Simon Brehmer ska rikta in sig på de övriga kommunerna. Han har startat upp jobbet med att knacka dörr bland hyresgäster i bostadsområden i Tranås och Vetlanda. Med sig har han en liten enkät.

Annons

– Jag frågar vad som är bäst i området, vad man vill förändra i området och om man vill engagera sig, säger Simon Brehmer.

Läs ocksåRegeringen föreslår nya lagar – krafttag mot oseriösa värdar

Av de tillfrågade hyresgästerna svarade över 30 procent att de kan tänka sig att på något sätt engagera sig i sin boendemiljö.

– Det är positivt och de flesta som jag har knackat på hos har varit positiva till att något händer. Det finns ju även flera som inte har någon åsikt och som tycker att det är okej och inte vill engagera sig alls. Men det flesta är positiva att någon kommer förbi och frågar vad de tycker och tänker, berättar Simon Brehmer och tillägger:

Annons

– Jag tror absolut att det går att få hyresgäster aktiva, det gäller bara att hitta rätt beröringspunkter.

Läs ocksåNytt avtal ger inflytande vid renoveringar

Projektet på Höglandet ska pågå under ett år för att sedan utvärderas.

Läs också Så ska inflytandet öka när det renoveras Regeringen: Lyssna på de boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.