Annons

Hyresgästföreningen ska förebygga våld

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg "Rasistiska skämt och sexistisk jargong. Det är också våld." Det är budskapet när tio personer från Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg lär sig hur man förebygger våld.

Hyresgästföreningen ska bidra till minska våldet i regionen. Ett första steg tas i morgon när tio personer från föreningen deltar i en utbildning i våldspreventivt arbete. Utbildningen ges på Borås Folkhögskola och bland deltagarna finns representanter från Borås stad och AB Bostäder.

– Planen är att vår region på olika sätt ska vara involverade i våldspreventivt arbete tillsammans med andra organisationer, bostadsbolag och kommunen. Vi börjar i Borås men med ambitionen att det sprider sig i regionen, säger Cajsa Linderoth, strateg på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakom utbildningen står Karin Ljung Aust som leder projektet ”Borås – en kommun fri från våld”.

– Vi utgår från en modell som FN:s Världshälsoorganisation, WHO, tagit fram och kopplar vår verksamhet mot tre strategier som förebygger våld, säger Karin Ljung Aust.

Annons

De tre strategierna är ökad kunskap, främjande av jämställda attityder och normer samt så kallad åskådarintervention. Det sistnämnda betyder att man som åskådare ingriper före, under och/eller efter att man ser att någon blir utsatt för våld.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

– Ta en situation på bussen. De ser att någon riskerar att bli utsatt för kränkningar. Det känns på stämningen. Bara genom att förflytta dig närmare den som är på väg att bli utsatt kan du förebygga att våldet och kränkningen sker. Det behöver inte vara mer än så. Men det betyder massor för den som riskerade att drabbas.

En annan del av utbildningen handlar om att det lindriga våldet ofta hänger samman med det grövre. Att en jargong som innehåller rasistiska och sexistiska skämt möjliggör grövre övertramp och kränkningar.

Annons

– Och det är ett våld som vi möter varje dag och kanske till och med skapar själva i vissa situationer, säger Karin Ljung Aust, hoppas mycket på samarbetet med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMan tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret

– Med sin närhet till människor och breda kunskap om deras boendesituation är Hyresgästföreningen just en sådan organisation som vi vill samarbeta med. Hyresgästföreningen kan göra massor av nytta i arbetet med att förebygga våldet i samhället, säger hon.

Läs också Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.