Annons

Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Göteborg När kvinnan sade nej till sex slog mannen henne och tog stryptag så att hon svimmade. Han hindrade henne från att fly genom att klämma hennes hand i lägenhetsdörren. Sedan i våras sitter han i fängelse för sitt våld. Nu mister han även hyreskontraktet.
Hundratusentals svenskar utsätts varje år för våld i nära relation utan att gå till polisen.
Foto: Pixabay

Det var en lördagsförmiddag i februari som en hyresgäst i Frölunda hörde ett skri på hjälp från trapphuset.

När hon tittade ut genom tittögat såg hon en liggande kvinna som försökte ta sig ut ur grannlägenheten. Efter henne kom mannen som bodde där. Han slog dörren hårt mot kvinnans hand och arm. Sedan släpade han in henne i lägenheten igen och drog igen dörren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Grannen ringde polisen som kom till platsen. De grep den medelålders mannen som uppträdde aggressivt och var narkotikapåverkad. Inne i lägenheten hittade de en panikslagen ung kvinna i mycket dåligt skick och med flera olika skador.

Varit på efterfest

Det kom fram att kvinnan kommit hem till mannen på en efterfest under natten. Då hade det funnits flera andra personer i bostaden, men de lämnade så småningom huset och mannen och kvinnan blev ensamma.

När kvinnan sa nej till sex och försökte gå, blev mannen rasande. Hennes minnen är fragmentariska, men hon minns att han slog henne i ansiktet och huvudet och tog stryptag så att hon svimmade flera gånger. Misshandeln pågick i nästan en timme.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Uppgifterna om våldet stöddes av hennes skador, vilket en rättsläkare intygade vid rättegången.

Tre års fängelse

Tingsrätten i Göteborg dömde mannen till tre års fängelse för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Åklagaren hade väckt åtal om mordförsök, men rätten ansåg inte att det funnits uppsåt att döda. Däremot konstaterar rätten att det handlar om omfattande våld och en situation som inneburit stark ångest för kvinnan.

Annons

Mannen, som sedan tidigare förekommer 13 gånger i belastningsregistret och frigavs villkorligt senast 2020, häktades redan i februari och har efter domen börjat avtjäna sitt fängelsestraff.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Nu ger hyresnämnden i Göteborg även hans kommunala hyresvärd rätt att säga upp honom.

Rädda grannar

Bostadsbolaget har velat säga upp mannen av flera skäl. Dels för att han stört sina grannar, som är rädda för mannen och inte har vågat vittna i hyresnämnden.

Dels för att han varit kraftigt försenad med flera hyror och inte betalat alls från juli till och med oktober.

Slutligen för att han nu sitter i fängelse och följaktligen inte har behov av lägenheten, menar värden.

Familjen ska betala

Mannen har invänt att han behöver lägenheten när han så småningom får permission och för att kunna träffa sina barn.

Annons

Vad gäller hyrorna så har hans familj åtagit sig att betala dem. Men hans bror ska enligt mannen ha missförstått situationen och trott att kontraktet redan var uppsagt. Nu ska dock brodern, som bor utomlands, precis ha betalat för de fyra senaste månaderna.

Men hyresnämnden anmärker att det inte finns något skriftligt bevis på att de fyra månadshyrorna verkligen är betalda. Det framgår också att mannen själv inte har förmåga att betala så länge han sitter i fängelse.

Dålig prognos

”Prognosen för att hyran framöver kommer att betalas i rätt tid är inte god”, skriver hyresnämnden.

Enbart hyresskulden är tillräckligt skäl för att mannen ska sägas upp. Hyresnämnden prövar därför inte de båda andra punkterna.

Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.