Annons

Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Göteborg När kvinnan sade nej till sex slog mannen henne och tog stryptag så att hon svimmade. Han hindrade henne från att fly genom att klämma hennes hand i lägenhetsdörren. Sedan i våras sitter han i fängelse för sitt våld. Nu mister han även hyreskontraktet.
Hundratusentals svenskar utsätts varje år för våld i nära relation utan att gå till polisen.
Foto: Pixabay

Det var en lördagsförmiddag i februari som en hyresgäst i Frölunda hörde ett skri på hjälp från trapphuset.

När hon tittade ut genom tittögat såg hon en liggande kvinna som försökte ta sig ut ur grannlägenheten. Efter henne kom mannen som bodde där. Han slog dörren hårt mot kvinnans hand och arm. Sedan släpade han in henne i lägenheten igen och drog igen dörren.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Grannen ringde polisen som kom till platsen. De grep den medelålders mannen som uppträdde aggressivt och var narkotikapåverkad. Inne i lägenheten hittade de en panikslagen ung kvinna i mycket dåligt skick och med flera olika skador.

Varit på efterfest

Det kom fram att kvinnan kommit hem till mannen på en efterfest under natten. Då hade det funnits flera andra personer i bostaden, men de lämnade så småningom huset och mannen och kvinnan blev ensamma.

När kvinnan sa nej till sex och försökte gå, blev mannen rasande. Hennes minnen är fragmentariska, men hon minns att han slog henne i ansiktet och huvudet och tog stryptag så att hon svimmade flera gånger. Misshandeln pågick i nästan en timme.

Läs ocksåVärden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisningEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Uppgifterna om våldet stöddes av hennes skador, vilket en rättsläkare intygade vid rättegången.

Tre års fängelse

Tingsrätten i Göteborg dömde mannen till tre års fängelse för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Åklagaren hade väckt åtal om mordförsök, men rätten ansåg inte att det funnits uppsåt att döda. Däremot konstaterar rätten att det handlar om omfattande våld och en situation som inneburit stark ångest för kvinnan.

Annons

Mannen, som sedan tidigare förekommer 13 gånger i belastningsregistret och frigavs villkorligt senast 2020, häktades redan i februari och har efter domen börjat avtjäna sitt fängelsestraff.

Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

Nu ger hyresnämnden i Göteborg även hans kommunala hyresvärd rätt att säga upp honom.

Rädda grannar

Bostadsbolaget har velat säga upp mannen av flera skäl. Dels för att han stört sina grannar, som är rädda för mannen och inte har vågat vittna i hyresnämnden.

Dels för att han varit kraftigt försenad med flera hyror och inte betalat alls från juli till och med oktober.

Slutligen för att han nu sitter i fängelse och följaktligen inte har behov av lägenheten, menar värden.

Familjen ska betala

Mannen har invänt att han behöver lägenheten när han så småningom får permission och för att kunna träffa sina barn.

Annons

Vad gäller hyrorna så har hans familj åtagit sig att betala dem. Men hans bror ska enligt mannen ha missförstått situationen och trott att kontraktet redan var uppsagt. Nu ska dock brodern, som bor utomlands, precis ha betalat för de fyra senaste månaderna.

Men hyresnämnden anmärker att det inte finns något skriftligt bevis på att de fyra månadshyrorna verkligen är betalda. Det framgår också att mannen själv inte har förmåga att betala så länge han sitter i fängelse.

Dålig prognos

”Prognosen för att hyran framöver kommer att betalas i rätt tid är inte god”, skriver hyresnämnden.

Enbart hyresskulden är tillräckligt skäl för att mannen ska sägas upp. Hyresnämnden prövar därför inte de båda andra punkterna.

Beslutet har vunnit laga kraft.

Läs också Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.