Annons

Hyresgästföreningen slipper momssmäll

Nyheter Ett stort orosmoln ser ut att ha blåst över för Hyresgästföreningen. Av allt att döma blir föreningen momsbefriad även i fortsättningen.

Omkring 50 miljoner kronor årligen – i värsta fall 100 miljoner kronor. Så mycket riskerade Hyresgästföreningen i utökade kostnader om föreningens verksamhet skulle momsbeläggas. Därtill en omfattande administrativ börda för landets omkring 1 500 lokala hyresgästföreningar, där det allra mesta av arbetet sker ideellt.

Ändå sedan Sverige inträde i EU 1995 har det till och från funnits farhågor om att Hyresgästföreningens momsfrihet var i farozonen, när lagar ska harmoniseras inom EU. Sveriges momslagstiftning ser lite annorlunda ut jämfört med övriga EU-länders.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Senast i slutet av förra året var frågan åter aktuell. I en promemoria ville regeringen göra en teknisk anpassning i mervärdesskattelagen, som inte kommer innebära att fler organisationer bli momspliktiga – med något undantag. Hyresgästföreningen riskerade att vara ett av dem, enligt ekonomichef Urban Ehrenborg.

Nu har lagrådsremissen kommit och Urban Ehrenborg drar en lättnandes suck. Det undantag som Hyresgästföreningen fick i en dom från Högsta domstolen redan år 2001 ska gälla även fortsättningsvis.  Någon förändring är inte aktuell, skriver finansdepartementet, med anledning av Hyresgästföreningens farhågor.

Annons

Nu återstår att lagrådet ska godkänna lagförslaget och sedan ska en proposition skrivas.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Annons

        Det är inte riktigt klart, men jag hoppas inte att lagrådet eller riksdagen kommer att ha några synpunkter. Vi har jobbat hårt för att förklara vår helt unika momssituation för utredningen och jag är såklart jätteglad att vi står omnämnda i lagrådsremissen, säger Urban Ehrenborg.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Den nya lagen ska gälla från den 1 juli 2013. 

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.