HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen slipper momssmäll

Nyheter Ett stort orosmoln ser ut att ha blåst över för Hyresgästföreningen. Av allt att döma blir föreningen momsbefriad även i fortsättningen.

Omkring 50 miljoner kronor årligen – i värsta fall 100 miljoner kronor. Så mycket riskerade Hyresgästföreningen i utökade kostnader om föreningens verksamhet skulle momsbeläggas. Därtill en omfattande administrativ börda för landets omkring 1 500 lokala hyresgästföreningar, där det allra mesta av arbetet sker ideellt.

Ändå sedan Sverige inträde i EU 1995 har det till och från funnits farhågor om att Hyresgästföreningens momsfrihet var i farozonen, när lagar ska harmoniseras inom EU. Sveriges momslagstiftning ser lite annorlunda ut jämfört med övriga EU-länders.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Senast i slutet av förra året var frågan åter aktuell. I en promemoria ville regeringen göra en teknisk anpassning i mervärdesskattelagen, som inte kommer innebära att fler organisationer bli momspliktiga – med något undantag. Hyresgästföreningen riskerade att vara ett av dem, enligt ekonomichef Urban Ehrenborg.

Nu har lagrådsremissen kommit och Urban Ehrenborg drar en lättnandes suck. Det undantag som Hyresgästföreningen fick i en dom från Högsta domstolen redan år 2001 ska gälla även fortsättningsvis.  Någon förändring är inte aktuell, skriver finansdepartementet, med anledning av Hyresgästföreningens farhågor.

Annons

Nu återstår att lagrådet ska godkänna lagförslaget och sedan ska en proposition skrivas.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Annons

        Det är inte riktigt klart, men jag hoppas inte att lagrådet eller riksdagen kommer att ha några synpunkter. Vi har jobbat hårt för att förklara vår helt unika momssituation för utredningen och jag är såklart jätteglad att vi står omnämnda i lagrådsremissen, säger Urban Ehrenborg.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Den nya lagen ska gälla från den 1 juli 2013. 

Läs också Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.