Annons

Hyresgästföreningen varnar: ”För stort risktagande”

Göteborg Ambitionen att pressa priser och hyror i Frihamnen lovordas. Men experiment med inkomstgränser äventyrar den svenska modellen, befarar Hyresgästföreningen.

Göteborgs djupa klyftor måste bort. Att utmana byggherrarna att bygga billigt även i centrala lägen är därför utmärkt, anser Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Vi borde aktivt ha byggt mycket, billigt och blandat för länge sedan. Då hade vi inte haft den här situationen i dag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men att införa inkomstgränser i syfte att styra inflyttningen är en farlig väg att gå, menar hon.

Annons

– Det är första steget att ändra systemet och införa social housing. Det i sin tur lirar inte ihop med hyresförhandlingar, utan betyder att hyrorna släpps fria i andra änden. Det är ett alldeles för stort risktagande ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Hyresgästföreningen vill i stället nå en social mix genom ökad byggtakt, prispress, förturer i särskilda fall, fler värdar på Boplats och inte minst varierad nyproduktion med tydlig koppling mellan standard och hyra för olika bostäder.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

– Då väljer du själv, och leds inte till en viss lägenhet enbart på grund av din inkomst, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons

LÄS MER
Välbeställda kan petas ur kön till Frihamnens billiga lägenheter

Läs också Hyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhet Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.