HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningens rådgivning slås samman

Nyheter Nu är det klart – Hyresgästföreningens medlemsrådgivning ska centraliseras till en ort. Fackföreningarna är kritiska.

Förbundsstyrelsens beslut var enhälligt men fattades inte utan diskussion. Någon gång under nästa år ska Hyresgästföreningens medlemsrådgivning via telefon och mejl centraliseras till en ort i landet. Var är ännu inte bestämt.

Förbundschef Jan Johnsson har pekat på tidigare goda erfarenheter av sammanslagningar, exempelvis av medlemsregistret som numera finns i Örebro. Mats Panther, Handels representant i förbundsstyrelsen, håller inte riktigt med:   

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Fortfarande sitter folk ute på regionerna och gör saker som sades att det skulle ordnas i Örebro. Det är lätt att sitta och dra grova penseldrag där uppe i ledningen.

Mats Panther är också kritisk till sättet som beslutet fattats på. 

Annons

– Det är första gången, vad jag vet, som styrgrupp och projektgrupp inte är överens. Bara en person i styrgruppen förordade centralisering, säger han.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

Desto mer positiv är förbundsordförande Barbro Engman. Hon påpekar att medlemsrådgivningen för regionerna Norrland, Aros-Gävle och Mitt i dag är samordnad i Uppsala och att det fungerar väldigt bra. 

– För de allra flesta frågor behövs inte lokal kännedom för att kunna svara. Exempelvis om vad som gäller för att hyra ut i andra hand. Och fortfarande kommer det finnas mängder av folk ute i regionerna som kan svara på frågor som gäller en viss fastighetsägare, även efter att rådgivningen samordnas, säger Barbro Engman.

Annons

Omkring 20 anställda inom Hyresgästföreningen berörs av förändringarna.  

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen
Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.