Annons

Hyresgästföreningen ställer in sommarens stämma

Nyheter Hyresgästföreningens förbundsstämma i mitten av juni ställs in. Förhoppningen är att stämman att kunna hållas någon gång under hösten, när coronastormen blåst över.
Foto: Gry Ellebjerg
Ingen stämma i juni. Hyresgästföreningens förbundsstämma i mitten av juni skjuts upp, i och med coronaepidemin.

Det är med stor säkerhet första gången i Hyresgästföreningens över 100 år långa historia som förbundsstämman ställs in. Stämman var planerad att hållas den 12-14 juni i Gävle. Orsaken är förstås coronaepidemin och att det numera råder förbud för folksamlingar på över 50 personer. Förhoppningen är att stämman ska kunna genomföras under hösten.

– Hyresgästföreningen vill inte bidra till att sprida smitta. Många förtroendevalda är äldre och tillhör riskgrupperna, säger förbundsordförande Marie Linder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beslutet rör också sammankomster och möten längre ner i Hyresgästföreningens organisation.
Regionårsmöten som inte redan genomförts ges dispens att skjuta upp dessa tills det är möjligt att genomföra fysiska möten igen. Om det finns demokratiska förutsättningar ska mötena kunna genomföras digitalt.

– Med det menas att ingen ska känna sig utesluten. Alla ska ha tillgång och känna sig trygga i att behärska tekniken, säger Marie Linder.

Annons

Region Norra Skåne är en av de som nu får tänka om. Den 25 april skulle regionens fullmäktige ha gått av stapeln i Landskrona. Det har nu ställts in.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– I dag får inte fler än 50 personer samlas och vi är många, många fler än så. Vi har inga möjligheter att hålla det digitalt. Erfarenheten och tekniken finns inte, säger regionordförande Merete Sundholm.

Så länge sitter alla valda ledamöter kvar på sina platser i Norra Skåne. Fullmäktige kommer genomföras när det är möjligt och tillåtet att ha ett fysiskt möte.

Annons

Föreningsårsmöten ges dispens att genomföras när det är möjligt att ha fysiska möten igen. Den beslutade nomineringstid till regionernas årsmöten kvarstår. Valberedningarna arbetar med dessa nomineringar precis som innan.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Övriga möten inom Hyresgästföreningen ska genomföras digitalt eller per telefon. Fysiska möten och aktiviteter fram till den 4 maj ska ställas in. Sedan fattas nya beslut. Kvarterslokaler får inte användas för sammankomster där smittspridning kan förekomma fram till detta datum.

Corona i Hyressverige
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.