Annons

Hyresgästföreningen ställer in sommarens stämma

Nyheter Hyresgästföreningens förbundsstämma i mitten av juni ställs in. Förhoppningen är att stämman att kunna hållas någon gång under hösten, när coronastormen blåst över.
Foto: Gry Ellebjerg
Ingen stämma i juni. Hyresgästföreningens förbundsstämma i mitten av juni skjuts upp, i och med coronaepidemin.

Det är med stor säkerhet första gången i Hyresgästföreningens över 100 år långa historia som förbundsstämman ställs in. Stämman var planerad att hållas den 12-14 juni i Gävle. Orsaken är förstås coronaepidemin och att det numera råder förbud för folksamlingar på över 50 personer. Förhoppningen är att stämman ska kunna genomföras under hösten.

– Hyresgästföreningen vill inte bidra till att sprida smitta. Många förtroendevalda är äldre och tillhör riskgrupperna, säger förbundsordförande Marie Linder.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Beslutet rör också sammankomster och möten längre ner i Hyresgästföreningens organisation.
Regionårsmöten som inte redan genomförts ges dispens att skjuta upp dessa tills det är möjligt att genomföra fysiska möten igen. Om det finns demokratiska förutsättningar ska mötena kunna genomföras digitalt.

– Med det menas att ingen ska känna sig utesluten. Alla ska ha tillgång och känna sig trygga i att behärska tekniken, säger Marie Linder.

Annons

Region Norra Skåne är en av de som nu får tänka om. Den 25 april skulle regionens fullmäktige ha gått av stapeln i Landskrona. Det har nu ställts in.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

– I dag får inte fler än 50 personer samlas och vi är många, många fler än så. Vi har inga möjligheter att hålla det digitalt. Erfarenheten och tekniken finns inte, säger regionordförande Merete Sundholm.

Så länge sitter alla valda ledamöter kvar på sina platser i Norra Skåne. Fullmäktige kommer genomföras när det är möjligt och tillåtet att ha ett fysiskt möte.

Annons

Föreningsårsmöten ges dispens att genomföras när det är möjligt att ha fysiska möten igen. Den beslutade nomineringstid till regionernas årsmöten kvarstår. Valberedningarna arbetar med dessa nomineringar precis som innan.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Övriga möten inom Hyresgästföreningen ska genomföras digitalt eller per telefon. Fysiska möten och aktiviteter fram till den 4 maj ska ställas in. Sedan fattas nya beslut. Kvarterslokaler får inte användas för sammankomster där smittspridning kan förekomma fram till detta datum.

Corona i Hyressverige
Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.