HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyreshöjning på upp till 17 procent i Skara

Skara Några hyresgäster får sänkt hyra. Andra får en höjning på upp till 17 procent. Det är resultatet av den långdragna förhandlingen mellan SBB i Skara och Hyresgästföreningen.
Foto: Minna Ulin
Nästa torsdag, den 23 augusti, bjuder Håkan Skött och Hyresgästföreningen in de berörda hyresgästerna hos SBB i Skara till bostadsmöte för att diskutera hyresuppgörelsen med Samhällsbyggnadsbolaget.

– Det här har varit den mest omfattande förhandling som jag varit med om, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Skött och tillägger:

– Visst har jag förhandlat hyrorna för fler lägenheter tidigare. Men aldrig för ett bestånd med en så rörig hyresstruktur. Här fanns det inte en lägenhet som hade samma hyra som den andra.

Läs ocksåHyresvärd i Eslöv vill höja hyran med tusenlappar

Förhandlingen rör 425 lägenheter i sju olika bostadsområden i Skara. Husen ägs av Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. I oktober förra året lät de meddela att de ville höja hyrorna med i genomsnitt 15 procent. Som skäl angavs att hyrorna var låga i förhållande till de hyror som togs ut för liknande lägenheter i Skara.

– Från Hyresgästföreningens sida höll vi med om att somliga hyror behövde justeras. Men SBB:s krav var alldeles för högt. De ville exempelvis höja hyran med 61 procent för en av lägenheterna, säger Håkan Skött.

För att skaffa sig ett bra underlag inför förhandlingen bjöd Hyresgästföreningen in de boende till möte. Målet var att få veta hur hyresgästerna själva upplevde sitt boende. Dessutom knackade organisationens värvare dörr och bad hyresgästerna svara på en enkät. Själva förhandlingen startade i mitten av november. Först nu, nio månader senare, är den klar.

Läs ocksåTusentals hyror granskas i Halmstad

– Den främsta orsaken till att det dragit ut så på tiden är just den komplicerade hyresstrukturen som vi hade att utgå ifrån, säger Håkan Skött.

De nya hyrorna träder i kraft den första oktober. För några av hyresgästerna kommer hyran att sänkas med upp till 641 kronor i månaden. För andra blir det en kraftig höjning. Höjningarna varierar mellan de sju bostadsområdena. I fastigheten Balder 12 och 24 blir den genomsnittliga höjningen 1,97 procent. Medan hyresgästerna i Sigyn 1 får en höjning på 7,74 procent i snitt.

Tror du att hyresgästerna blir nöjda med uppgörelsen?

Läs ocksåHyresgäster i Helsingborg tar ton mot chockhöjda hyror

– Bor man i en lägenhet där hyran sänks med över 600 kronor i månaden blir man säkert glad. Men bor man i lägenheten som får störst höjning, det vill säga 17 procent, kan det bli en chock, säger Håkan Skött.

Vad händer nu?

– I dag informerar vi hyresgästerna om att vi kommit överens om nya hyror för 2018. Och så bjuder vi in till bostadsmöte nästa torsdag den 23 augusti. Då kan vi diskutera uppgörelsens innehåll och de nya hyrorna, säger Håkan Skött.

Fakta: Samhällsbyggnadsbolaget, SBB
  • Grundades 2016 av Ilija Batljan.
  • Har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • Har som mål att inneha ett fastighetsbestånd till ett värde av 20-25 miljarder kronor inom fem år och vara en betydande aktör på fastighetsmarknaden över hela norden.

Källa: sbbnorden.se

Läs också Trelleborgsvärden ville chockhöja hyrorna SBB köper Bolunden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.