HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresklart hos Ramunderstaden

Söderköping Från februari höjer kommunägda Ramunderstaden hyrorna med 0,79 procent. Det står klart efter avslutade förhandlingar med Hyresgästföreningen.

I höstas begärde Ramunderstaden att få höja hyrorna med 1,8 procent vid årsskiftet. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen kom parterna överens om en höjning på 0,79 procent för lägenheter där värmen ingår i hyran. För lägenheter med kallhyra blir det en höjning med 0,54 procent.

Höjningen innebär att en hyresgäst som i dag betalar 5 800 kronor i varmhyra får ett påslag på cirka 50 kronor i månaden. Hyresvärden och föreningen kom även överens om att ta ut den nya hyran från förste februari istället för vid årsskiftet.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Inför förhandlingarna var tonen mellan de två parterna märkbart ansträngd. Hyresgästföreningen ansåg att Ramunderstaden inte behövde höja hyrorna överhuvudtaget. Medan bolaget kritiserade föreningens argument och hänvisade till ökade kostnader hos bland annat underleverantörer.

Nu när avtalet är påskrivet tycker Hyresgästföreningen att överenskommelsen ändå blev ganska bra.

– Vi tycker fortfarande att 0,79 är alldeles för mycket, men det går inte att bortse från kostnadsökningarna. Nu är det på en nivå som vi ändå kan stå för. Dessutom blir det ingen höjning av garage- och p-platserna, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Men Ramunderstaden är inte lika positiv till resultatet.

– Det är tråkigt att vi inte kom överens om en högre nivå. Det innebär att vi inte kommer att kunna genomföra alla åtgärder vi har planerat. Vissa satsningar på den yttre miljön kommer att få stryka på foten, säger Niklas Jensen, fastighetschef på Ramunderstaden.

Hyresgästföreningen har även försökt teckna ett nytt avtal om boendeinflytande med Ramunderstaden, där föreningen tidigare fått pengar för att sköta kontakter och samla in synpunkter från hyresgästerna. Men det har hyresvärden sagt nej till. 

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

– Det känns inte som om vi behöver ha det då vi gör det i egen regi. Vi tycker att vi har ett bra boinflytande i dag genom våra kundenkäter och bostadsmöten, säger Niklas Jensen.

Läs också Byggstart för nya hyreshus i Söderköping En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.