Annons

Hyresklart i Strömstad och Sotenäs

Sotenäs ​Nu har Strömstadsbyggen och Sotenäsbostäder kommit överens med Hyresgästföreningen om villkoren för nästa år. En normaltrea går upp med drygt 90 kronor per månad på båda orterna. – Man blir aldrig riktigt nöjd, men avtalet följer i stort sett den allmänna kostnadsutvecklingen, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson.

​Enligt avtalet med Sotenäsbostäder höjs parkeringsplatser, carports, garage och bostäder med kallhyra med 1,85 procent.
Hyreshöjningen motsvarar 94 kronor per månad för en normaltrea. Bolagets ursprungliga yrkande skulle ha gett en höjning på 135 kronor.

Boende på Torsgatan slipper höjning av kallhyran, men priset för varmvatten ökar från 20 till 53 kronor per kvadratmeter och år. Höjningen sker i två etapper och är fullt genomförd 2012.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Under förhandlingen var räntor och den allmänna kostnadsutvecklingen två punkter som särskilt diskuterades. En ändring av avskrivningstakten gjorde att bolaget kunde hämta in 450 000 kronor och därmed sänka sitt krav från 2,6 till 1,8 procent.
Det planerade underhållet fortsätter utan vare sig ökningar eller minskningar. Det innebär satsningar på 11,8 miljoner kronor som bland annat går till fortsatta byten av vitvaror.
Väggabacken i Kungshamn och Skyttevägen på Smögen är två områden som får särskilda satsningar i form av ombyggnation och renovering nästa år.
 
Bolaget har eftersatt underhåll på 27 miljoner men vd Heléne Strannes förhoppning är att vara i kapp inom fyra år.
– Om räntan blir lägre än prognosen kommer vi lägga alla extrapengar på underhållsåtgärder, säger hon.
 
Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson är relativt nöjd.
– Bolaget hade en tajt kalkyl, men vi kom till slut fram till en bra lösning. Det kostar att komma i kapp med underhållet, säger han.
 
I sitt ursprungliga yrkande krävde Strömstadsbyggen 4 procent högre hyror. Enligt den färska överenskommelsen blev det i stället en höjning på 1,65 procent, som gäller bostäder, p-platser och garage.
I stället för en höjning på 220 kronor för en trerummare blir det mer blygsamma 91 kronor extra per månad. Ändå blir det två extra miljoner till underhållet nästa år enligt överenskommelsen.
Enligt Håkan Fridolfsson var tolkningen av den nya lagen för allmännyttan som träder i kraft vid årsskiftet största diskussionsämnet. Parterna hade olika uppfattning om hur den slår.
 
Hem & Hyra har förgäves sökt Strömstadsbyggens vd för en kommentar.
 
Relaterat:
Här hittar du kontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Annons
Fakta: Bolagen i korthet


Strömstadsbyggen äger cirka 1 400 lägenheter i Skee, Nord- och Sydkoster, Näsinge, Råssö, Tjärnö och centrala Strömstad.
Vid årsskiftet höjs hyrorna med 1,65 procent.
Sotenäsbostäder äger närmare 1 100 lägenheter i Kungshamn, Smögen, Väjern, Hunnebostrand, Bovallstrand, Hovenäset och på Bohus Malmön.
Bolagets hyror går upp med 1,85 procent vid årsskiftet.

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.