HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresnej trots betald skuld

Örebro När Hem & Hyras gjorde sin undersökning i vintras svarade 4 av 28 bolag i Värmlands och Örebro län, att de inte hyr ut till personer ens med tidigare hyresskulder.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Hem & Hyras undersökning visar att 4 av 28 bolag i Värmlands och Örebro län, inte hyr ut till personer med tidigare hyresskulder. Sedan undersökningen gjordes under vårvintern har Kil ändrat sin policy.

Hyresgästen Pia bor i Kils kommun där det kommunala bostadsbolaget Kilsbostäder fram till i våras inte skrev kontrakt med personer som vare sig har pågående eller gamla, redan avbetalda hyresskulder.

Många hyresvärdar kräver också att man inte har betalningsanmärkningar för att de ska skriva kontrakt, vilket gör att nålsögat för att få en bostad blir smalt.

Läs ocksåSkyldig hyresvärden 90 000 kronor - riskerar kontraktet

– Om jag hade vetat hur svårt det är att få bostad med hyresskulder, hade jag ha ansträngt mig mer för att få fram pengar till hyran, säger Pia nu i efterhand.

Två kommunala bostadsbolag i Örebro och Värmlands län sticker ut i undersökningen: Eda bostads och Hällefors bostads. De skriver hyreskontrakt även med personer som har pågående hyresskulder. Men bara om personen hittar någon som går i borgen för sig. 

Bertil G Johanson är ordförande i Hällefors bostads och företräder det lokala partiet Grythyttelistan. Han säger att det handlar om anständighet att även låta personer med skral ekonomi hyra av kommunala bostadsolag.

Läs ocksåHar hyresskuld på 42 500 – tvingas flytta från industrilokal

– Vi tar fasta på att vi ska vara ett allmännyttigt bostadsbolag. Vi är dominerande på orten och vet att om vi stänger ute personer som redan har en svag ställning, hamnar de hos de sämsta privata hyresvärdarna, säger han.

Sedan undersökningen gjordes av Hem & Hyra under vintern, har Kilsbostäder i maj månad ändrat sin policy. Nu säger de enligt policyn nej till den som har en pågående hyresskuld samt nej till den som betalat av sin hyresskuld om den var stor och ligger nära i tiden. Personer med äldre och mindre skulder är välkomna som hyresgäster.

– Det är alltid en bedömning från fall till fall. Policyn är för att vi ska ha något att gå efter, men sedan kan det bli något helt annat i verkligheten. Det kan ju ha hänt något plötsligt i livet som gjort att man halkat efter med hyran, säger vd Ann-Louise Samuelsson om bolagets lite mjukare hållning.

Läs ocksåFärre barnfamiljer vräks
Läs också Pensionär sägs upp – hade hyresskuld på 1,2 miljoner Karlskogahem bäst i länet på att tjäna pengar

Hyresnej trots betald skuld

Södermanland Ett bolag säger blankt nej, åtta bolag säger kanske. Läs om vilka bostadsbolag i Mälardalen som har hårdast krav när det gäller hyresskulder.
Ove Aldén Sahlin, förvaltare på Surahammarshus, som inte accepterar bostadssökandet med gamla hyresskulder i bagaget.

Hem och Hyra har undersökt vilka krav de kommunala bostadsbolagen i Mälardalen har när det gäller bostadssökande med tidigare, reglerade hyresskulder. 

17 kommunala bostadsbolag i Mälardalen säger ja till dem som betalat sina gamla hyresskulder.

Läs ocksåSkyldig hyresvärden 90 000 kronor - riskerar kontraktet

Men i  undersökningen sticker ett bolag, Surahammarshus, ut som det som har de hårdaste reglerna och inte godkänner tidigare hyresskulder över huvud taget.

–Har du haft hyresskulder hos oss, kanske blivit vräkt och inte betalt hyran, och söker bostad
igen efter ett par år är det nej, säger Ove Aldén Sahlin, förvaltare på Surahammarshus.

Han säger sig inte ha varit med om något fall där skulderna har varit reglerade.
–Vi försöker ha en hög ribba. Det är inte heller schysst mot personen som fl yttar in, om han
eller hon inte kan betala och blir vräkt om ett halvår. 

Läs ocksåHar hyresskuld på 42 500 – tvingas flytta från industrilokal

Strängnäs Bostads AB säger också nej till personer som tidigare haft hyresskulder hos bolaget. En viss tid.

–Om man har bott hos oss och har en skuld som man reglerat, har vi en karenstid på ett halvår innan man får söka bostad hos oss igen, säger vd Lars Keyser. 

Gamla, betalda skulder hos tidigare hyresvärdar är däremot inget hinder för att få bostad hos
Strängnäs Bostads AB.

Läs ocksåFärre barnfamiljer vräks

Åtta bolag säger ja till hyresgäster med tidigare hyresskulder, men under vissa villkor. Flens Bostads AB uppger i enkäten att ”det beror på mängden och tiden”, och Kungsörs Fastighets AB accepterar hyresskulder som är äldre än tre år. Hebygårdar och Uppsalahem accepterar gamla hyresskulder om borgen finns.


Accepterar ni att den bostadssökande tidigare har haft en reglerade hyresskuld?

Nej Ibland Ja
Surahammar Strängnäs Vingåker
Tierp Håbo
Arboga Enköping
Flen Hallstahammar
Kungsör Älvkarleby
Uppsala Västerås
Heby Eskilstuna
Trosa Gnesta
Katrineholm
Knivsta
Oxelösund
Köping
Nyköping
Norrtälje
Sala
Skinnskatteberg
Östhammar
Läs också Pensionär sägs upp – hade hyresskuld på 1,2 miljoner Hyresregler slår snett mot unga: "Känns ironiskt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.