Annons

Hyresrätten frodas i Kungsbacka

Halland Medan bostadsrätterna snabbt blir allt fler ökar antalet hyresrätter i långsam takt. Men Halland gör sitt för att höja rikssnittet.

Det är SCB som tagit fram siffrorna på uppdrag av de privata hyresvärdarnas branschorganisation Fastighetsägarna GFR. Statistiken visar att antalet hyresrätter i landet ökat med åtta procent under perioden 1990-2014.

Under samma tid har antalet bostadsrätter ökat med 53 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Västsverige återfinns dock några av de kommuner där tillväxten av hyresrätter varit som störst.

Annons

Till exempel har antalet hyreslägenheter i Kungsbacka ökat med 74 procent, vilket placerar kommunen på den nationella topplistans sjätteplats. Samtidigt har antalet bostadsrätter ökat med 264 procent.

Om man ser till det faktiska antalet hyreslägenheter hamnar Halmstad på nionde plats i riket. Här har det tillkommit närmare 4 800 hyresrätter under perioden, vilket motsvarar en tillväxt på 30 procent. Antalet bostadsrätter har ökat med knappt 1 900 stycken, eller 59 procent.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Kommun

Förändring antal hyresrätter (netto) Förändring antal hyresrätter (%) Förändring antal bostadsrätter (%)
Kungsbacka 3 094 74 % 264 %
Laholm 940 53 % 6 %
Falkenberg 1 887 52 % 16 %
Varberg 2 749 34 % 61 %
Halmstad 4 782 30 % 59 %
Hylte 254 19 % -17 %

Fakta: Hyresrätter och bostadsrätter

I dag finns närmare 1,8 miljoner hyresrätter i Sverige. Det motsvarar 38 procent av det totala bostadsbeståndet.
 Antalet bostadsrätter uppgår i dag till drygt 1 miljon. Det motsvarar 22 procent av det totala bostadsbeståndet.

Läs också Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.