Annons

Hyresvärd i Kiruna vill vräka hyresgästen

Kiruna Hyresvärden bygger om hyreshuset till yogastudio. Eivor Johansens lägenhet ska bli kontor. – Jag kan inte flytta. Jag har ingenstans att ta vägen.
Eivor Johansen trivs inte hemma längre.
 
– Det har varit strul och bråk sedan första dagen den nya ägaren tog över. Förut var det här är ett trevligt hus med fina grannar som hjälptes åt. Men nu känns det inte som mitt hem längre.
 
För drygt ett år sedan fick huset där Eivor Johansen bor en ny ägare. Den nye ägaren ville göra om hyresfastigheten till ett ”hälsans hus”. Alla hyresgäster flyttade, alla utom Eivor Johansen. Hon vägrade.
 
– Jag har ingenstans att ta vägen. Som det ser ut i Kiruna finns det inga lägenheter och jag har inte råd att köpa mig en. Jag har inget annat val än att bo kvar.
Eivor Johansen bestämde sig för att ta strid och saken gick till Hyresnämnden. Där fick hon rätt. Hyresvärden får inte vräka henne, dels på grund av att värden saknade bygglov för att göra om lägenheten, dels på grund av rådande bostadsbrist i Kiruna.
Men saken är inte över. Hyresvärden försöker nu få Johansen vräkt för att hon varit störande. Det blir nya förhandlingar i Hyresnämnden.
 
– Jag vet inte hur mycket mer jag orkar. Jag söker förtvivlat efter en annan lägenhet.
 
När Lise Benberg köpte hyresfastigheten på Reenstiernagatan hade hon planen klar. Huset skulle förvandlas till ett ”hälsans hus” vilket innebar att samtliga hyresgäster tvingades flytta.
 
– Men jag var helt ovetande om vad lagen säger. Jag förstod inte att man inte kan använda sitt hus till vad man vill.
 
Samtidigt säger hon att det aldrig varit hennes mening att tvinga ut någon på gatan.
 
– Det är klart att jag har förståelse för Eivor, men samtidigt behöver jag lägenheten, säger Benberg och vidhåller att Johansen uppträtt störande.
 
– Hon har varit hotfull. Det finns vittnen. Men min högsta önskan är att detta ska sluta på ett sätt som gör alla nöjda.
 
Fakta besittningsrätt: Besittningsrätt är ett lagligt skydd från 1968 som innebär att hyresgästen inte kan vräkas från sin lägenhet, så länge hyreskontraktets villkor uppfylls. Hyresvärden har endast rätt att bryta besittningsskyddet om hyresgästen exempelvis varit störande eller upprepade gånger inte betalat hyran i tid.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas ”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.