Annons

Hyresvärd menade att mögel var städsnusk – får bakläxa av kommunen

Ystad Badrumsväggen var fläckig av mögel, men hyresvärden menade att det var hyresgästen som inte städat tillräckligt. Men efter en inspektion kräver nu kommunen åtgärder från värden.

Redan år 2013 när hyresgästen flyttade in i lägenheten på Trädgårdsgatan i Ystad, ska det ha funnits svartmögel runt badkaret.

Men efter att hon klagat hos hyresvärden valde de, enligt hyresgästen, att måla över fläckarna med vanlig färg i stället för att sanera och fläckarna kom snart tillbaka.
I oktober kontaktade hyresgästen kommunens miljöinspektör, efter att förgäves ha försökt få hyresvärden att sanera och åtgärda problemet.
I sitt svar till miljöinspektören menar hyresvärden att det i stället för mögel rör sig om intorkad smuts och att hyresgästen inte städat ordentligt. Värden nekar också till att de ska ha målat över fläckarna med vanlig färg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu får hyresvärden bakläxa.

Annons

Efter att ha inspekterat badrummet beslutar nu kommunens miljöinspektör att ge fastighetsbolaget ett åtgärdsföreläggande.
– Det rör sig om någon form av mikrobiell påväxt och inte alls om smuts. Det är så pass allvarligt att det kan innebära fara för människors hälsa om det inte åtgärdas. Jag kommer också att begära att hyresvärden ser över ventilationen, den är inte tillräcklig, säger Jon Hall, miljöinspektör i Ystad.

Miljölinspektören noterar bland annat att det saknas en list mellan badkaret och väggen och han menar att det är orimligt att hyresgästen själv ska hålla efter och städa bort påväxten runt badkaret. 
Miljöförbundet i Ystad-Österlenregionen kommer att begära att hyresvärden åtgärdar problemet inom en snar framtid.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.