Annons

Hyresvärd menade att mögel var städsnusk – får bakläxa av kommunen

Ystad Badrumsväggen var fläckig av mögel, men hyresvärden menade att det var hyresgästen som inte städat tillräckligt. Men efter en inspektion kräver nu kommunen åtgärder från värden.

Redan år 2013 när hyresgästen flyttade in i lägenheten på Trädgårdsgatan i Ystad, ska det ha funnits svartmögel runt badkaret.

Men efter att hon klagat hos hyresvärden valde de, enligt hyresgästen, att måla över fläckarna med vanlig färg i stället för att sanera och fläckarna kom snart tillbaka.
I oktober kontaktade hyresgästen kommunens miljöinspektör, efter att förgäves ha försökt få hyresvärden att sanera och åtgärda problemet.
I sitt svar till miljöinspektören menar hyresvärden att det i stället för mögel rör sig om intorkad smuts och att hyresgästen inte städat ordentligt. Värden nekar också till att de ska ha målat över fläckarna med vanlig färg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu får hyresvärden bakläxa.

Annons

Efter att ha inspekterat badrummet beslutar nu kommunens miljöinspektör att ge fastighetsbolaget ett åtgärdsföreläggande.
– Det rör sig om någon form av mikrobiell påväxt och inte alls om smuts. Det är så pass allvarligt att det kan innebära fara för människors hälsa om det inte åtgärdas. Jag kommer också att begära att hyresvärden ser över ventilationen, den är inte tillräcklig, säger Jon Hall, miljöinspektör i Ystad.

Miljölinspektören noterar bland annat att det saknas en list mellan badkaret och väggen och han menar att det är orimligt att hyresgästen själv ska hålla efter och städa bort påväxten runt badkaret. 
Miljöförbundet i Ystad-Österlenregionen kommer att begära att hyresvärden åtgärdar problemet inom en snar framtid.

Annons
Läs ocksåHos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven”Väggarna på Rebecka Stenmarks balkong bär tydliga spår av vatten som rinner längs de målade sidorna när det regnar.
Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.