Annons

Hyresvärd riskerar skadestånd

Karlskrona Fastighetsägaren Tommy Svensson i Karlskrona riskerar att betala 15 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen. Anledningen är att han höjt hyran utan att förhandla.

Konflikten handlar om tre lägenheter i Karlskrona. Under 2014 sade hyresvärden upp förhandlingsordningen, som innebär att bland annat hyreshöjningar måste förhandlas med Hyresgästföreningen. Föreningen motsatte sig uppsägningen och Hyresnämnden beslutade att förhandlingsordningen ska vara kvar.

Trots detta har Tommy Svensson höjt hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen under flera år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Hyresgästföreningen vänt sig till Hyresnämnden i Malmö med skadeståndskrav för brott mot förhandlingsordningen. Det yrkade skadeståndskravet är 5 000 kronor per lägenhet.

– För de boendes skull måste vi pröva detta. Vi kan inte hitta några förhandlingsöverenskommelser i vår dokumentation, så med största säkerhet är inte hyrorna förhandlade under fler år. Är det så att vi har brustit i våra rutiner vill vi givetvis rätta till det med en dialog med fastighetsägaren. Vi har försökt få kontakt med fastighetsägaren och föra samtal, men utan framgång. Och då måste vi pröva ärendet, säger Erik Sundell, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

Annons

Senaste förhandlingen som finns hos Hyresgästföreningen är när parterna möttes i hyresnämnden kring förhandlingsordningen.

Läs också100 000 i skadestånd i ''parabolmålet''

– Efter det har hyrorna ändå följt med uppåt. Min känsla är att det finns små fastighetsägare som tjänar på att chansa på att inte fullgöra sin förhandlingsskyldighet och om man åker fast så är det inte så farligt. Det är inte okej, säger Erik Sundell.

När Hem & Hyra ringer Tommy Svensson för att höra hans syn på det hela säger han:

– Det där kan du glömma.

Annons
Läs också"Huset som värden glömde"

Sedan lägger han på luren.

Tommy Svensson har även ett annat ärende i hyresnämnden som handlar om brister i förvaltningen.

Läs också 105 000 i sänkt hyra och återbetalning Alvestavärd måste förhandla hyran Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.