Annons

Alvestavärd måste förhandla hyran

Alvesta Hyresgästerna i 40 lägenheter på Hallanäs, Alvesta, får förhandlingsordning, efter dagens beslut i hyresnämnden.

När Hyresgästföreningen begärde att få teckna förhandlingsordning med hyresvärden Per Madsen förra året tackade han nej. Då vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden för avgörande huruvida förhandlingsordning ska råda.

Två enkäter fanns på bordet vid sammanträdet, å ena sidan hyresvärdens där det framgick att hyresgästerna intresse för förhandlingsordning är svagt, å andra sidan Hyresgästföreningens som visade det motsatta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Vid en sammantagen bedömning av de olika enkätundersökningarna anser hyresnämnden att det finns tillräckligt stöd bland de boende för att en förhandlingsordning ska införas. Några andra skäl som talar mot att en förhandlingsordning införs har inte framkommit i ärendet.” skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Annons

Förhandlingsordning ska införas och börja gälla från 15 december i år, enligt hyresnämnden.

 Läs mer: Hyresnämnden avgör förhandlingsordning i Alvesta

Annons
Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.
Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran, och annat som rör boendet, ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla exempelvis hyran med sin värd och hyresvärden slipper förhandla enskilt med varje hyresgäst.
Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med en hyresgästorganisation i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar" Så blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värden Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.