HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alvestavärd måste förhandla hyran

Alvesta Hyresgästerna i 40 lägenheter på Hallanäs, Alvesta, får förhandlingsordning, efter dagens beslut i hyresnämnden.

När Hyresgästföreningen begärde att få teckna förhandlingsordning med hyresvärden Per Madsen förra året tackade han nej. Då vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden för avgörande huruvida förhandlingsordning ska råda.

Två enkäter fanns på bordet vid sammanträdet, å ena sidan hyresvärdens där det framgick att hyresgästerna intresse för förhandlingsordning är svagt, å andra sidan Hyresgästföreningens som visade det motsatta.

Läs ocksåSå förhandlas din hyra fram

”Vid en sammantagen bedömning av de olika enkätundersökningarna anser hyresnämnden att det finns tillräckligt stöd bland de boende för att en förhandlingsordning ska införas. Några andra skäl som talar mot att en förhandlingsordning införs har inte framkommit i ärendet.” skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Förhandlingsordning ska införas och börja gälla från 15 december i år, enligt hyresnämnden.

 Läs mer: Hyresnämnden avgör förhandlingsordning i Alvesta

Läs ocksåVärden kräver att Karin ska förhandla hyran själv
Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran, och annat som rör boendet, ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla exempelvis hyran med sin värd och hyresvärden slipper förhandla enskilt med varje hyresgäst.
Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med en hyresgästorganisation i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Matildas skandalvärd dras inför rätta – stäms på 210 000 kronor Varbergsvärd tvingas förhandla Hyresgästföreningen Sydost får skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.