Annons

I Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Halmstad I Halland erbjuder många hyresvärdar sommarjobb för unga. Hos HFAB i Halmstad har hela 150 fått sommarjobb i år. Läs hur det gick till.
Foto: Petra Martinsson

Det började som en idé i ledningen om att anställa hyresgästers barn som sommarjobbare. Från början pratades det om ett 30-tal. Men det blev mer än så: hundra stycken på ett bräde. Det var för tio år sedan och nu är är den kommunala hyresvärden i Halmstad uppe i 150 sommarjobbare.
Projektledare Per Thronée har varit med på resan.
– Att få fram arbeten till så många sommarjobbare ställer krav på organisationen. Vi har lärt oss över tid och trimmat organisationen, säger han.
Under hela året rapporterar nu husvärdar in olika jobb som kan passa sommarjobbarna så att det finns arbetsuppgifter när de börjar. Det handlar om allt från att måla miljöhus till att fixa rabatter.

Det är viktigt att det är riktiga jobb.Dels ska ungdomarna ska få en bra upplevelse, dels är det en chans för bostadsbolaget att hitta unga som eventuellt kan och vill jobba hos dem i framtiden.  På senare tid har HFAB också samarbetat med hemvårdsförvaltningen. Vissa sökande har slussats dit för arbete inom äldreomsorgen.
För HFAB:s del har det alltid handlat om att ge hyresgästernas barn chans till jobb. Tanken har också varit att den som jobbar i sitt eget bostadsområde bryr sig om det.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I år tänker man lite annorlunda och fördelar jobben i olika stadsdelar.
– Vi vill att det ska vara så arbetsmarknadslikt som möjligt, att man måste ta sig till sitt jobb och kanske ta med matlåda istället för att gå hem och äta på lunchen. Vi tänker också att det är bra att arbeta i olika stadsdelar och bryta segregationen, säger Per Thronée.
HFAB är inte ensam bland de kommunala hyresvärdarna i Halland om att anställa sommarjobbare. I motsats till HFAB är det dock ingen värd som ställer kravet att de ska bo i deras lägenhetsbestånd.

Annons
Bostadsbolag Antal sommarjobb
HFAB, Halmstad 150
Varbergs Bostad 28
Eksta, Kungsbacka 15
Fabo, Falkenberg 7
Hyltebostäder 1

(Laholmshem tar även emot flera feriearbetare. Fabo anställer säsongsarbetare. Samtliga bolag räknade i maj med att kunna genomföra sommarjobben, men­ lämnar öppet för att läget kan förändras i och med coronapandemin.)

Varbergs bostad erbjuder 28 platser för personer mellan 16 och 19 år under en fyraveckorsperiod.
– Vi har inget sådant urval, vi är till för alla i Varberg, säger Ulf Hofstedt, vd på Varbergs Bostad.
Laholmshem anställer dels egna sommarvikarierande fastighetsskötare men handleder även så kallade feriearbetare. De förmedlas av kommunen och vänder sig till unga som går på gymnasiet.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Arbetsuppgifterna hos hyresvärdarna är likvärdiga för unga sommarjobbare: Utearbete och enklare fastighets- och vaktmästeritjänster som rensning av rabatter, städning, oljning och målning. Även flera privata värdar anställer sommarjobbare, till exempel Willhem som finns i Halmstad. De söker ”ungdomar som är nyfikna på fastighetsbranschen”. Ett annat exempel är Aranäs i Kungsbacka som vänder sig till ungdomar som bor hos dem.

Annons

Möt Aghead Abu Alneaj vars sommarjobb hos värden kom att betyda en hel del.

Fakta: Var ute i god tid

De flesta arbetsgivarna öppnar sina ansökningar redan i början av året och anställningsprocessen är i de flesta fall över i mars/april. Därför gäller det att vara ute i god tid.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.