Annons

Hyror klara efter ett halvår

Fristad Det tog ett halvår – men nu är årets hyror i kommunala Fribo till slut klara, efter ett centralt beslut. Ingen av parterna är särskilt nöjd med beslutet.

– 2013 blir inget roligt år för oss, säger Fribos vd Kjell-Ove Sethson.

I november förra året kom Fribo med sitt krav på en hyreshöjning med 34 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar ungefär 4,8 procent och var bland länets högsta yrkanden. Hyresgästföreningens motbud låg på betydligt lägre 1,95 procent. Förhandlingarna pågick i månader innan bostadsbolaget i mitten av februari i år drog i nödbromsen och valde att stranda förhandlingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tvisten om hyresnivån gick då vidare till den partsammansatta Hyresmarknadskommittén som nu kommit med sitt beslut. Hyrorna för Fribos drygt 500 lägenheter höjs med 24 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar 3,4 procent, från och med 1 juni i år.

Kjell-Ove Sethson konstaterar att höjningen är långt ifrån vad bolaget önskade.

Annons

– Vi hade behövt höja mer. Många andra bolag i regionen får betydligt mer än så, säger han.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Han menar att flera akuta åtgärder, som läckande tak, nu måste skjutas upp.

– Vi får fortsätta att lappa och laga, säger han.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson tycker att höjningen blev högre än motiverat. Att Fribo behöver rusta upp sina lägenheter råder det ingen tvekan om, menar hon, men säger att det ändå inte får leda till orimliga hyreshöjningar.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

– Vi är fortsatt oense med bolaget om i vilken takt och på vilket sätt ett ökat underhåll ska finansieras. Med den höjning som Hyresmarknadskommittén nu beslutat så kommer vi att följa upp utvecklingen av underhållsuttaget extra noga, säger Ann-Christin Josefsson i ett pressmeddelande.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.