Annons

Hyrorna höjs i Åre, Berg och Strömsund

Jämtland Hyrorna höjs hos de tre kommunala bostadsbolagen i tre Åre, Berg och Strömsund nästa år. Hyresgästerna i Årehus får den hittills största höjningen i Norrland med 2,5 procent. Strömsunds hyresbostäder höjer med 1,5 procent och Bergsbostäder med 1 procent.

​Nästa års hyror för mer än hälften av de kommunala bostadsbolagen i Jämtland är nu klara. Det har blivit hyreshöjningar på alla håll. De senaste bostadsbolag där förhandlingarna är klara är i Åre, Berg och Strömsund.

Annons
Årehus begärde att få höja hyran med 5,9 procent, men fick 2,5 procent. Det är dock den högsta hyreshöjningen i hela Norrland så här långt.
 
– Årehus kommer att få en höjning av vattenkostnaderna med mellan 30 till 40 procent nästa år, och fjärrvärmen går upp med 11 procent, därför var vi tvungna att låta dem få täckning för de kostnaderna, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Hos Bergsbostäder höjs hyrorna med en procent från och med januari 2010, bolaget hade begärt en höjning på 2,97 procent.
 
Hos Strömsunds hyresbostäder blir hyrorna 1,5 procent högre från och med nästa år och till och med sista mars 2011. Bolaget hade yrkat på en höjning på tre procent. Tord Sjödin, vd på Strömsunds hyresbostäder, säger att den lägre höjningen får konsekvenser för bolaget.
 
– Ja, det innebär fortsatta bekymmer för oss. Men vi måste ta konsekvenserna av det och se vilka nedskärningar vi kan göra, säger Sjödin.
 
Planen är att försöka sälja bolagets samtliga fastigheter i Backe, Rossön och Hoting, men en sådan försäljning kräver beslut i Strömsunds kommunfullmäktige.
 
– Det blir ju en form av principbeslut eftersom vi då kommer att lämna de här orterna helt. Vi har begärt att få besked av kommunen om vi kan göra det, men det svar vi fått är som god dag yxskaft, säger Sjödin som dock hoppas att frågan kan komma upp till beslut i fullmäktige i februari nästa år.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Hyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens SHB köper ännu fler hus i Hammerdal Höga hyror kan komma att sänkas i Hammerdal Första bygget i Hammerdal – på nästan 40 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.