Annons

Hyrorna höjs i Kristianstad med upp mot 90 kronor i månaden

Kristianstad Nästa år höjs hyrorna för kommunala ABK med i snitt 0,85 procent. Vissa klarar sig dock helt utan höjning medan andra får upp mot 90 kronor i månaden.
Foto: Petra Martinsson
Hyresuppgörelsen är klart. Emma Bryanton, förhandlare på Hyresgästföreningen.

I år överförde Kristianstad kommun 30 miljoner kronor från ABK:s vinst till kommunal verksamhet.
– Det har varit en stor diskussion om det under förhandlingarna. Det är klart att det inte finns något skäl till att höja hyrorna om pengar sedan ska plockas ut ur bolaget. Förklaringen nu är att det var en engångsföreteelse och det finns ingen avsikt att göra det igen. Vi och ABK är också överens, ingen av oss vill att det ska plockas pengar ur bolaget, säger Emma Bryanton, förhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Det är den rådande hyressättningsmodellen som gör att vissa lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget inte får någon höjning alls och andra upp mot 90 kronor. Den genomsnittliga höjningen på 0,85 procent ligger i nivå med andra klara hyreshöjningar för 2018.
– Det är alltid en avvägning mellan företagets behov och hyresgästernas intresse. Det var här vi landade, säger Emma Bryanton.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

ABK är inte helt nöjd med uppgörelsen.
– För att klara av vår ökade nyproduktion och vårt fortsatt stora underhållsbehov hade vi egentligen behövt en större ökning, även om räntan är historiskt låg, säger vd Henrik Strand i ett pressmeddelande.

Annons

ABK äger och förvaltar cirka 8 900 lägenheter. Hyrorna höjs 1 januari 2018.

Läs om vinsuttaget: Ja till vinstuttag från kommunala ABK
Läs om ABK:s vinst förra året: 28,5 miljoner i plus för ABK i Kristianstad

Annons
Läs också28,5 miljoner i plus för ABK i Kristianstad
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.