Annons

Hyrorna klara för privatvärdar i Göteborg

Nyheter På tisdagen blev hyrorna klara för de privatägda lägenheterna i Göteborg. Drygt 45 000 hushåll omfattas av uppgörelsen som ger hyreshöjningar på som mest fyra procent.​
På tisdagen enades Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen om årets hyresnivåer. Det nya avtalet ger alltifrån oförändrade hyror till höjningar på som mest fyra procent.
Majoriteten av hyresgästerna i Göteborg kan i år räkna med höjning på mellan en och fyra procent, skillnader som beror på boendestandarden i de lika husen, enligt Hyresgästföreningen.
 
I Göteborg tillämpas sedan fem år tillbaka ett projekt med så kallad kvalitetshyra, en modell som går ut på att lägenheter med lika boendekvalitet ska ha lika hyror.
Hyresförhandlingarna har föregåtts av omfattande lägenhetsbesiktningar och enkäter som skickats ut till de boende med frågor om kvaliteten i boendet.
Hyrorna har sedan höjts olika mycket beroende på kvaliteten som erbjuds i det enskilda huset.
 
Christer Wikström är förhandlingschef hos Fastighetsägarna i Göteborg. Han tycker att systemet med kvalitetshyror fungerar bra.
– Ja, det är bra för hyresgästerna och fastighetsägarna. Jag tycker att systemet blir bättre för varje år som går, säger Christer Wikström till Hem & Hyra.
Uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Göteborg omfattar 1 450 fastigheter med närmare 45 000 hushåll.
De nya hyrorna gäller från 1 april och ett år framåt.
 

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.