Annons

Hyrorna klara i Simrishamn

Simrishamn ​Det kommunala bostadsbolaget Simrishamnsbostäder höjer varmhyrorna med 3,3 procent och kallhyrorna med 3,2 procent från den 1 april i år. Det står klart efter medling i Hyresmarknadskommittén. Det blir däremot inga hyreshöjningar för januari-mars.
– Det känns bra att hyresgästerna slipper en retroaktiv hyreshöjning, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Mats Rönnqvist.
 
Förhandlingarna med Simrishamnsbostäder har varit ovanligt utdragna. Bolaget begärde en höjning av varmhyrorna med 6,84 procent från 1 januari, en höjning Hyresgästföreningen vägrade att acceptera.
 
– Jag kunde inte gå med på en sådan kraftig höjning när Simrishamnsbostäder inte kunde visa att det verkligen var nödvändigt, säger Mats Rönnqvist.
 
Förhandlingarna strandade och man fick ta hjälp av medlare från Hyresmarknadskommittén som rekommenderade en höjning på drygt 3 procent. Hyrorna höjs först den 1 april, inte den 1 januari som bolaget hade begärt. Slår man ut hyreshöjningen på årets tolv månader blir det en snitthöjning på cirka 2,5 procent, långt under vad Simrishamnsbostäder hade begärt.
 
Simrishamnsbostäder har nyligen sålt en del av sina hyresfastigheter till en privat fastighetsägare. Hyresgäster som bor i något av de hyreshusen kommer i år att få samma hyreshöjning som de boende hos Simrishamnsbostäder.
 
Därmed är alla hyrorna för de allmännyttiga bolagen klara i södra Skåne. Genomsnittshöjningen för de tolv bolagen blev 3,35 procent vilket är något högre än riksgenomsnittet på knappt 3 procent. Den högsta höjningen, 4,75 procent, stod Staffanstorpshus för. Lägsta höjning fick Burlövsbostäders hyresgäster. Där höjdes hyran med 2 procent. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.